יום שלישי, 30 בדצמבר 2008

רעש לבן ורעשים אחרים

האתר SimplyNoise הוא מאותם אתרים יפים ופשוטים שעושים רק דבר אחד, ועושים אותו טוב. כל האתר מכוון רק למטרה אחת - להשמיע טססססססססססססססססססססססס. למי שמתגעגע לצליל הצלול של מכשיר הקשר הצה"לי או לצליל של הרדיו ביום כיפור, ובאתר טוענים שזה גם עוזר להירדם, שומר על הפרטיות, מונע הסחות דעת, מרגיע מיגרנות ועוד פלאי פלאים.

הממשק ברור חלק וממוקד מטרה: בוחרים בין רעש לבן, רעש ורוד ורעש חום (שהוא די מרגיז, למען האמת).
http://www.simplynoise.com/

אתר נוסף הוא iSerenity שמציע 31 סביבות-סאונד (הסאונד ה-31 הוא רעש לבן, אבל הרעש הלבן של סימפלינויז יותר טוב). אפשר למצוא סביבות למידה כמו רעש של ספרייה, צליל של עיפרון כותב או מכונת כתיבה. יש גם צליל של מקלחת, למי שחושב הכי טוב שם.
אפשר לשמוע גם רעש די קולני של מסעדה, פכפוך נחל, גשם, סופת רעמים, אש וגחלים מתפצפצים ועוד כל מיני צלילים מרגיעים (אל תתפתו - הצליל של יערות הגשם מאוד רועש ומרגיז).

חוץ מאלה, האתר משום מה גם מציע רעשים מרגיזים ומוזרים כמו מייבש כביסה, מייבש שיער, צרצרים, רכבת, כביש סואן, והכי הכי מרגיז - רעש של שואב אבק.

http://www.iserenity.com/environments.htm

יום חמישי, 18 בדצמבר 2008

סנכרון מסמכים אונליין

(תקציר הפוסט בשורה: Dropbox, תוכנה מומלצת לסנכרון וגיבוי מקוון של קבצים, גרסה חינמית לחלונות וחופשית לאובונטו, עד 2 ג"ב)

יש לי, לפחות, ארבעה מחשבים בהם אני משתמש וזקוק למסמכים: המחשב הנייח, המחשב בעבודה ומחשב אקראי באוניברסיטה - כולם עם win xp; והמחשב הנייד עם ubuntu 8.04 (למעשה, הוא כבר פועל עם גרסת ה-RC של אובונטו 8.10).

מאז שקניתי מחשב נייד והתחלתי ללמוד באוניברסיטה, הייתי צריך פתרון לסנכרון קבצים. עבדתי באוניברסיטה עם המחשב הנייד ובבית עם המחשב הנייח, והייתי צריך לגשת לאותם קבצים משני המחשבים. הפתרון במשך תקופה ארוכה היה סנכרון של המחשב הנייח עם זיכרון נייד (דיסק און קי), סנכרון של המחשב הנייד עם אותו דיסקונקי (ואז למעשה שלושתם היו מסונכרנים), ובמחשבים האחרים - גישה ישירה למסמכים מהדיסקונקי, ללא סנכרון.
הסנכרון בווינדוס התבצע עם תוכנה חינמית, קטנה, פשוטה ונהדרת - ומיקרוסופטית: SyncToy. הסנכרון באובונטו התבצע עם שתי תוכנות חופשיות, אולי טובות - אבל מסורבלות מאוד: הראשונה unison, והשנייה grsync. שתיהן לא אינטואיטיביות וקשות להפעלה ולהבנה, וכנראה בגלל זה גם גרמו לבעיות כמו קבצים שלא עברו והכי גרוע - קבצים שנדרסו בצורה לא נכונה (הקובץ הישן והלא מעודכן "דרס" את הקובץ החדש).  בעיה נוספת עם הדרך הזו הייתה כשהייתי בלי המחשב הנייד, וגם בלי הדיסקונקי - ובכל זאת הייתי זקוק למסמכים.

הפתרון המתבקש הוא דיסקונקי תת-עורי שהולך איתך לכל מקום ונשאר מעודכן תמיד. הפתרון השני הכי טוב הוא שימוש במעבד תמלילים מקוון (כמו גוגל דוקס, זוהו או באזוורד), אבל הם לא מספקים תחליף מלא לוורד או לאופן אופיס (למרות שהם ממש קרובים לכך), ולפעמים צריך את המסמכים אוף-ליין.

יש את האפשרות של שימוש בגוגל דוקס וגוגל גירס (gears), שמאפשר גישה למסמכים אוףליין. מודה שעדיין לא בדקתי את גוגל גירס, אבל בכל מקרה גוגל דוקס זה עדיין לא ממש זה.

הפתרון השלישי שחשבתי עליו הוא שימוש ברשת האינטרנט כחולייה המקשרת בין המחשבים: מקום ברשת שיהיה מעודכן תמיד, וכל המחשבים יעודכנו ממנו (ויעדכנו אותו) - או במקרה הצורך רק יגשו אל המסמכים מבלי לעדכן ולהתעדכן. (למישהו יש עוד פתרון טוב?)

להפתעתי, לא היו הרבה הצעות. בדקתי בעבר שתיים - SugarSync ו- Glide. לגלייד היו אז תוכנות סנכרון לווינדוס, מק ולינוקס (rpm), אבל זה היה מזמן ואני לא יודע עד כמה זה השתנה. ההתקנה של גלייד (בווינדוס) הייתה מרגיזה: הייתי צריך להתקין עוד משהו קודם, רשיון השימוש היה כתוב בפונט בלתי-קריא בצורה חריגה גם יחסית לרשיונות שימוש. הממשק נראה מיושן להחריד (שוב, אולי זה כבר השתנה). התיקיות שסנכרנתי אז שקלו פחות מ-400 מ"ב, וגם אחרי שבוע שלם שהוא פעל ברקע (לא ברצף, אבל שבוע עבודה) הוא לא סיים לסנכרן. (כדי להיות הוגן, צריך לציין שסנכרון קבצים זה לא המטרה הראשית של גלייד).

בשלב מסוים זנחתי אותו. לשוגר סינק הייתה אז תוכנת סנכרון לווינדוס בלבד, והבטיחו שתהיה תמיכה בקרוב גם בלינוקס. זה היה בפברואר 2008. מבחינת תמיכה בלינוקס לא היה שינוי, אבל מבחינת המחיר כן - שוגרסינק הפסיקו להציע ג"ב אחד חינם, וכעת דורשים 25$ לשנה ל-10 ג"ב.

זה היה לפני בסביבות פברואר 2008, וכשבדקתי אז את השטח - לא מצאתי שום שירות או תוכנה שהוא גם חינמי וגם מתאים ללינוקס (מלבד גלייד המאכזב).

בזמן האחרון התחלתי להשתמש ב- Dropbox (https://www.getdropbox.com). מדובר בשירות חינמי ומאוד מאוד מומלץ. הם מציעים נפח של 2 ג"ב, גישה לקבצים דרך אתר האינטרנט, וסנכרון לחלונות (XP או ויסטה), מק ולינוקס. התוכנה בגרסת חלונות היא בקוד סגור, ולגרסת הלינוקס הם מציעים גם את קוד המקור - למרות שאני לא בטוח אם יש בכלל מקום להתייחס לדרופבוקס  כ"חופשי" או "לא חופשי", מכיוון שהעיקר כאן הוא השירות האינטרנטי ולא התוכנה המקומית שמתקשרת עם השירות האינטרנטי.  מלבד קוד המקור הם מציעים גם גרסה לפדורה 9 ולאובונטו 7.10 או 8.04. הגרסה של 8.04 עבדה טוב גם ב-8.10. שימו לב שתוכנת הלינוקס היא מין תוסף ל-nautilus סייר הקבצים של gnome - לא בדקתי איך זה עובד בשולחנות עבודה אחרים כמו KDE או Xfce, או עם סייר קבצים אחר בתוך גנום. יש אפשרות להוסיף את המאגר של דרופבוקס ולהוריד את התוכנה דרך synaptic, אבל אני הורדתי את קובץ ה-deb. למעשה מדובר רק בתוכנת ההתקנה, שמורידה עצמאית קבצים נוספים מהאינטרנט ומבצעת את כל הליך ההתקנה. גרסת החלונות היא קובץ exe רגיל. בכל מקרה, ההתקנה בשתי המערכות היא קלה ופשוטה.

dropbox1.jpg
בהפעלה הראשונה תתבקשו ליצור משתמש בדרופבוקס, או לקשר את המחשב למשתמש קיים. לאחר מכן נוצרת תיקייה בשם my dropbox (בתוך תיקיית my documents בחלונות או תיקיית המשתמש באובונטו - אבל אפשר למקם אותה גם במקום אחר), וזהו. התיקייה הזו מסתנכרנת עם הקבצים שבאתר, וכל קובץ ששומרים בתיקייה במחשב - מתעדכן באתר.

אם התקנתם את דרופבוקס בכמה מחשבים, התוצאה תהיה שכל מחשב מסתנכרן עם האתר - ולמעשה כל המחשבים מסונכרנים ביניהם.

dropbox3.jpg

הניצול של רוחב הפס הוא חסכוני - במהלך הסנכרון, אם קובץ שונה אין העלאה או הורדה של הקובץ המלא, אלא רק של החלק שעודכן. הסנכרון עצמו עובד יפה מאוד, דרופבוקס בודק מי הקובץ שעודכן אחרון כדי לוודא שקובץ ישן לא ידרוס קובץ חדש. אם הוא לא מצליח להחליט (לדוגמה - קובץ חדש שנוצר בשני מחשבים שונים), הוא לא דורס אלא פשוט יוצר עותק נוסף.  בנוסף יש גם אפשרות לחזור אחורה לגרסה קודמת של קובץ, ואפילו לשחזר מחיקה.

אפשר גם לעבוד עם דרופבוקס ללא התקנה בכלל. יוצרים באתר שם משתמש עם סיסמה, וזהו בעצם. אפשר להעלות קבצים מהמחשב דרך הדפדפן, להוריד קבצים וגם לשתף אחרים. אם התקנתם וסינכרנתם במחשב אחד, תוכלו לגשת לקבצים האלה דרך אתר האינטרנט.

dropbox2.jpg

הרבה מילים בשביל תוכנה כל-כך פשוטה: מתקינים את התוכנה, נוצרת תיקייה חדשה במחשב. כל קובץ שנכנס למחשב - מסתנכרן עם הרשת ועם שאר המחשבים.
זה הכל. וזה הרבה.

וקצת הסתייגויות:

כאמור, הם מציעים נפח של 2 ג"ב. מי שזקוק ליותר - זה כנראה לא מתאים לו. לי זה מאוד התאים.
בנוסף - ליתר ביטחון, עדיף לא לשמור שם קבצים אישיים או רגישים. צאו מנקודת הנחה שכל קובץ שאתם מעלים לדרופבוקס יכול לדלוף. לי זה מתאים, אני בסך הכל מעלה לשם חומרים שאני צריך בשביל הלימודים, אבל אם אתם צריכים לסנכרן תכנים רגישים - אולי זה לא השירות המתאים. ליתר ביטחון, צאו גם מנקודת הנחה שהשירות יכול לקרוס ולהיעלם כל רגע - כך שתקפידו תמיד לשמור עותק של הקבצים (אם התקנתם את התוכנה וביצעתם סנכרון - ממילא יש לכם עותק, כך שזה לא רלוונטי). לא שיש לי איזושהי סיבה לחשוד בדרופבוקס, זה נאמר רק ליתר ביטחון.
דרופבוקס משתמשים בשירותי האחסון של אמאזון, ואפשר להגדיל את הנפח מ-2 ג"ב ל-50 תמורת 99$ לשנה.

יש עוד הרבה אפשרויות בדרופבוקס, אפשר לקרוא ב-faq שלהם.
ועוד שימוש: ג'ואל ספולסקי, בלוגר שמומלץ מאוד ע"י לאה כהן, משתמש בדרופבוקס לשמירת סיסמאות בקובץ מוצפן. גם אדם פש מלייףהאקר משתמש בדרופבוקס לשמירת סיסמאות בקובץ מוצפן. בסך הכל השיטה דומה, אבל הם משתמשים בתוכנות שונות להצפנה וניהול סיסמאות. אפשר לקרוא בלינקים, אני טרם ניסיתי.

[הפוסט נכתב ב-3 חלקים: בפברואר, אוקטובר ודצמבר 2008 - כך שאולי חלק מהמידע לא מעודכן אפילו ליום פרסום הפוסט)

יום רביעי, 19 בנובמבר 2008

התקנה מקומית של וורדפרס על חלונות XP

את כל ההקדמות כתבתי כבר בפוסט הקודם, על התקנה מקומית של וורדפרס באובונטו 8.10, אז נתחיל ישר מההסברים.
המדריך הוא להתקנה מקומית של וורדפרס 2.6.3 בעברית על windows xp pro sp3, תוך שימוש ב-XAMPP Lite בגרסה 1.6.8 הכוללת בין השאר את phpMyAdmin בגרסה 2.11.9.2.
כמו המדריך הקודם, גם זה מבוסס בין השאר על המדריך מהבלוג של אח”י דקר, המדריך של apachefriends, והמדריך של וויקי וורדפרס בעברית.
שאר ההקדמות והבהרות - בפוסט הקודם (אגב הפוסט הקודם, גם צילומי המסך הם משם. אבל זה אותו דבר).
[עדכון: אם יש לכם במחשב IIS פועל - כבו אותו; ותודה לאילנה על ההערה]
1. מורידים את XAMPP לייט לווינדוס. את הקובץ אפשר להוריד מהאתר של apachefriends או מ-sourceforge. בסורספורג’ יש להקליק על הקובץ xampplite-win32-1.6.8.exe (או על גרסה עדכנית יותר, אם יש). באפצ’יפרנדס יש לגלול למטה עד XAMPP Lite 1.6.8 ולהקליק על הקישור לקובץ ה-exe. באתר של אפצ’יפרנדס יש גם מדריך להתקנה, אבל אני אביא כאן את החלקים הרלוונטים. יש שם גם אזהרה הנוגעת לאבטחת מידע.

2. דאבל קליק על הקובץ שהורדתם, ובוחרים תיקייה. למעשה רק חילצנו את הקבצים לתיקייה, וכעת יש להיכנס לתיקייה ולהקליק הקלקה כפולה על הקובץ setup_xampp.bat למעשה בחלק מהמקרים אפשר לוותר על setup_xampp, אבל זה לא יזיק.

3. בכל פעם שרוצים לעבוד עם הוורדפרס המותקן במחשב יש להפעיל את xampp. כדי להפעיל, היכנסו לתיקייה והפעילו את הקובץ xampp_start.exe. יש להשאיר את החלון השחור פתוח כל הזמן, וכדי לכבות את xampp יש להפעיל את הקובץ xampp_stop.exe.
במקום זה, אפשר גם להפעיל את הקובץ xampp-control.exe ואז פשוט להקליק על הכפתור start ליד התוכנות שרוצים להפעיל (בשביל וורדפרס צריך את apache ו-mysql).

4. רק כדי לוודא שהשלבים עד כאן עברו בהצלחה, פתחו בפדפן את הקישור http://localhost/xampp/index.php
אם הגעתם למסך הפתיחה והניהול של xampp - אתם בכיוון הנכון.

5. כדי להגדיר את בסיס הנתונים עליו יתבסס וורדפרס, נפתח את phpMyAdmin בכתובת http://localhost/phpmyadmin
מתחת לטקסט Create new database יש שורה ריקה, ושם כותבים את שם בסיס הנתונים החדש. אני קראתי לו wordpressdb. מקלידים את השם, ולוחצים על create.
wp1.png

6. כעת יש לחזור לדף הראשי של פהפמייאדמין, באמצעות הקלקה על אייקון הבית בצד שמאל, או על הקישור server: localhost למעלה.
מהדף הראשי יש להקליק על Privliges, ואז בערך באמצע הדף על הקישור Add a new User, וממלאים את הפרטים:
בשדה הראשון כותבים את שם המשתמש של בסיס הנתונים (זה לא קשור לשם המשתמש עצמו בוורדפרס). אני בחרתי ב-wordpressusr.
בשדה השני בוחרים בתיבה הנפתחת Local (המילה localhost תיכתב אוטומטית בשורה הזו).
בשדה השלישי והרביעי מקלידים את הסיסמה (אותה סיסמה בשני השדות). אני בחרתי ב-wordpresspsd.
לאחר מכן לוחצים על הכפתור Go בתחתית העמוד.
wp2.png

7. לאחר שהקלקתם על Go אתם אמורים להגיע לדף עריכת הרשאות המשתמש. אם לא, אפשר לחזור לדף הראשי (הקלקה על אייקון הבית בצד שמאל), ואז הקלקה על Privliges, וברשימת המשתמשים - הקליקו על אייקון העיפרון שבשורה של המשתמש החדש שיצרתם.
במלבן האפור השני - תחת הכותרת Database-specific privileges - יש להקליק על התיבה הנפתחת ולבחור בבסיס הנתונים החדש (wordpressdb).
wp3.png

8. כעת יש לסמן את כל התיבות במלבן הראשון (או להקליק על Check All) ואז ללחוץ על Go.
(שימו לב - יש בדף הזה שני כפתור Go, יש להקליק על הראשון).
עד כאן בעצם התקנו את xampp, הגדרנו את בסיס הנתונים - ועכשיו אפשר לעבור לוורדפרס.

9. מורידים מהאתר של וורדפרס בעברית את קובץ ה-zip המעודכן. הקישור נמצא בצד שמאל, בתוך הריבוע הכתום הגדול.

10. רק כדי לשמור על מספור דומה של הצעדים בין שני המדריכים, אני מדלג על סעיף 10.
שני הסעיפים הבאים נוגעים בעיקר לסידור התיקיות, אז תרגישו חופשיים לסטות מהם לפי טעמכם.

11. בתיקייה בה התקנו את xampp (תיקייה בשם xampplite) יש תיקייה בשם htdocs. בתוך htdocs יש ליצור תיקייה חדשה בשם blog.

12. פותחים את קובץ הזיפ של וורדפרס שהורדנו ומבצעים Extract. נוצרת תיקייה חדשה בשם wordpress. מעתיקים את כל התוכן של תיקיית wordpress לתיקייה החדשה blog.

13. בתוך תיקיית blog משכפלים את הקובץ wp-config-sample.php (קופי ופייסט לקובץ). לקובץ החדש משנים את השם ל-wp-config.php ועורכים אותו (הכי קל זה לפתוח חלון של notepad ופשוט לגרור את הקובץ לשם).

14. בקובץ יש לשנות את 3 השורות הראשונות (שורות 3,4,5) ולכתוב את השמות של בסיס הנתונים והמשתמש והסיסמה שיצרנו בשלב 6.
wp4.png
(ה-notepad נראה כמובן שונה, אבל הטקסט אותו טקסט)

15. מתקינים את וורדפרס: מקליקים על הלינק הזה (http://localhost/blog/wp-admin/install.php ), בוחרים את שם הבלוג ומקלידים את הדוא”ל - וזהו.

16. בשלב הבא יוצגו בפניכם שם המשתמש והסיסמה של הבלוג. שם המשתמש הוא admin אבל הסיסמה הרבה יותר מסובכת - תשמרו אותה, ותשנו אותה אחר-כך.
איך משנים? בלינק הזה (http://localhost/blog/wp-admin/profile.php ), בתחתית הדף יש שני שדות לסיסמה חדשה.
את הבלוג אפשר לראות כאן (http://localhost/blog ), וכניסה לניהול כאן (http://localhost/blog/wp-admin).
screenhunter_091.jpg
בהצלחה

יום שני, 17 בנובמבר 2008

התקנה מקומית של וורדפרס על אובונטו 8.10

בכנס וורדקמפ 2008 העבירה מאיה מרום (מהבלוג המצוין בצק אלים) סדנה בנושא "עיצוב תבניות למתחילים". הדרך הקלה ביותר לעבוד עם תבניות היא בהתקנה מקומית של וורדפרס על המחשב האישי - גם כדי להימנע מהעלאות והורדות חוזרות ונשנות של הקבצים מהמחשב לשרת כשרוצים לשנות משהו, וגם כדי לא להשאיר באוויר בלוג-דמה עקום ושובר בזמן הנסיונות והתיקונים.

המדריך הוא להתקנה מקומית של וורדפרס 2.6.3 בעברית על אובונטו 8.10, תוך שימוש ב-XAMPP בגרסה 1.6.8a הכוללת בין השאר את phpMyAdmin בגרסה 2.11.9.2.
אני מניח שזה יעבוד פחות או יותר אותו דבר בגרסאות אחרות של וורדפרס בעברית (וכנראה גם באנגלית, אבל לא mu), בגרסאות אחרות של אובונטו (כנראה גם הפצות לינוקס אחרות, אבל לא חלונות), ובגרסאות אחרות של XAMPP ו-phpMyAdmin.   הסבר קצר על התקנת אובונטו 8.10 .

גם מאיה - ויותר מכך תומר ליכטש ושרית עמר - הדגישו את הקונספט שלא צריך ממש לדעת ולהבין מה עושים ומה בדיוק קורה, לא צריך לדעת לתכנת ומספיק להשתמש במיומנויות הקופי-פייסט, שהן דרגה אחת מעל מיומנות ה-next-next-next. גם כאן לא חייבים ממש להבין מה קורה פה, מספיק לעקוב אחר הצעדים ובעיקר להעתיק ולהדביק. לפחות עד השלב בו יש בלוג פועל על המחשב.  מי שמרגיש מספיק בנוח יכול כמובן לסטות מהצעדים האלה כראות עיניו.  בכל מקרה, מומלץ שיהיה איזשהו רקע בסיסי באוריינות מחשב - אבל אין צורך ברקע בתחום השרתים וההתקנות ומסדי נתונים.

המדריך מבוסס בין השאר על המדריך מהבלוג של אח"י דקר, המדריך של apachefriends, והמדריך של וויקי וורדפרס בעברית.

השלבים הם, פחות או יותר, כאלה: א. הורדה והתקנה של סביבת XAMPP (שלבים 1-4); ב. הגדרת בסיס הנתונים (שלבים 5-8); ג. הורדה והתקנה של וורדפרס (שלבים 9-16).

כאמור, אין כל-כך הרבה סיבות להתקין וורדפרס מקומית על המחשב, מלבד עבודה על תבניות וכו'.
מתחילים?

1. מורידים את XAMPP ללינוקס. את הקובץ אפשר להוריד מהאתר של apachefriends או מ-sourceforge. בסורספורג' יש להקליק על הקובץ xampp-linux-1.6.8a.tar.gz (או על גרסה עדכנית יותר, אם יש). באפצ'יפרנדס יש להקליק על XAMPP Linux 1.6.8a (מופיע די בתחילת ההסבר, אבל צריך לגלול קצת את המסך). באתר של אפצ'יפרנדס יש גם מדריך להתקנה, אבל אני אביא כאן את החלקים הרלוונטים. יש שם גם אזהרה הנוגעת לאבטחת מידע.
את הקובץ עצמו שמורידים כדאי להעביר לתיקיית הבית - בתפריט ה-Places באובונטו היא נקראת Home Folder, והיא נושאת את שם המשתמש שלכם.

2. עכשיו פותחים את הטרמינל, ומי שלא רגיל - לא צריך להיבהל. אל הטרמינל מגיעים דרך תפריט Applications--Accessories--Terminel או לחיצה על Alt+F2 ואז להקליד בשורה: gnome-terminal.  בטרמינל מקלידים:
sudo tar xvfz xampp-linux-1.6.8a.tar.gz -C /opt

ואם יש צורך, מקלידים את הסיסמה שלכם (ואנטר, כמובן)

3. בשלב הזה XAMPP מותקן אצלכם, אבל הוא לא מופעל. כך גם בכל הפעלה של המחשב, אם רוצים להשתמש בוורדפרס - צריך להפעיל קודם את xampp.
כדי להפעיל את xampp פותחים את הטרמינל ומקלידים:
sudo /opt/lampp/lampp start

במקום זה, אפשר גם ללחוץ על Alt+F2 ולהקליד בשורה:
gksu /opt/lampp/lampp start

כדי להפסיק את הפעולה של xampp עושים את אותו הדבר, אבל עם המילה stop במקום start.

4. רק כדי לוודא שהשלבים עד כאן עברו בהצלחה, הקליקו כאן (http://localhost/ ). אם הגעתם למסך הפתיחה והניהול של xampp - אתם בכיוון הנכון.

5. כדי להגדיר את בסיס הנתונים עליו יתבסס וורדפרס, נפתח את phpMyAdmin (http://localhost/phpmyadmin ), שהוא חלק מההתקנה של xampp (פשוט מקליקים על הלינק).
מתחת לטקסט Create new database יש שורה ריקה, ושם כותבים את שם בסיס הנתונים החדש. אני קראתי לו wordpressdb. מקלידים את השם, ולוחצים על create.

wp1.png

6. כעת יש לחזור לדף הראשי של פהפמייאדמין, באמצעות הקלקה על אייקון הבית בצד שמאל, או על הקישור server: localhost למעלה.
מהדף הראשי יש להקליק על Privliges, ואז בערך באמצע הדף על הקישור Add a new User, וממלאים את הפרטים:
בשדה הראשון כותבים את שם המשתמש של בסיס הנתונים (זה לא קשור לשם המשתמש עצמו בוורדפרס). אני בחרתי ב-wordpressusr.
בשדה השני בוחרים בתיבה הנפתחת Local (המילה localhost תיכתב אוטומטית בשורה הזו).
בשדה השלישי והרביעי מקלידים את הסיסמה (אותה סיסמה בשני השדות). אני בחרתי ב-wordpresspsd.
לאחר מכן לוחצים על הכפתור Go בתחתית העמוד.

wp2.png
7. לאחר שהקלקתם על Go אתם אמורים להגיע לדף עריכת הרשאות המשתמש. אם לא, אפשר לחזור לדף הראשי (הקלקה על אייקון הבית בצד שמאל), ואז הקלקה על Privliges, וברשימת המשתמשים - הקליקו על אייקון העיפרון שבשורה של המשתמש החדש שיצרתם.
במלבן האפור השני - תחת הכותרת Database-specific privileges - יש להקליק על התיבה הנפתחת ולבחור בבסיס הנתונים החדש (wordpressdb).

wp3.png

8. כעת יש לסמן את כל התיבות במלבן הראשון (או להקליק על Check All) ואז ללחוץ על Go.
(שימו לב - יש בדף הזה שני כפתור Go, יש להקליק על הראשון).

9. מורידים מהאתר של וורדפרס בעברית את קובץ ה-tar.gz המעודכן. הקישור נמצא בצד שמאל, מתחת לריבוע הכתום הגדול.  גם את הקובץ הזה כדאי להעביר לתיקיית הבית (אם זה לא הגיע לשם אוטומטית).

10. אפשר גם כאן להמשיך עם הטרמינל, אבל אני השתמשתי בדרך אחרת, קצת יותר "ידנית" ופחות קופי-פייסטית. אני מניח שלהכל יש תחליף בצורת קופי-פייסט לטרמינל.
בטרמינל כתבתי את הפקודה:
sudo nautilus

11. בחלון סייר הקבצים שנפתח כעת (עם הרשאת super user) ניווטתי לתיקייה /opt/lampp/htdocs, ויצרתי בתוכה תיקייה חדשה שנקראת blog (תיקייה אחות לתיקיות xampp ו-webalizer שכבר נמצאות שם). כעת הקלקתי הקלקה ימנית על תיקיית blog ובחרתי ב-properties, לחצתי על לשונית Permissions ובשדה הראשון - Owner - שיניתי מברירת המחדל root לשם המשתמש שלי, וסגרתי את החלונות (גם את חלון המאפיינים וגם את חלון סייר הקבצים)

12. את קובץ ה-tar.gz של וורדפרס יש לפתוח (קליק ימני -- Extract Here) ואז נוצרת תיקייה בשם wordpress. את כל תוכן התיקייה העתקתי לתיקיית blog החדשה שיצרתי.

13. נכנסים לתיקייה /opt/lampp/htdocs/blog ויוצרים עותק לקובץ wp-config-sample.php (קופי ופייסט לקובץ). לקובץ החדש משנים את השם ל-wp-config.php ועורכים אותו (דאבל קליק, או קליק ימני ו- Open with Text Editor).

14. בקובץ יש לשנות את 3 השורות הראשונות (שורות 3,4,5) ולכתוב את השמות של בסיס הנתונים והמשתמש והסיסמה שיצרנו בשלב 6.

wp4.png

15. מתקינים את וורדפרס: מקליקים על הלינק הזה (http://localhost/blog/wp-admin/install.php), בוחרים את שם הבלוג ומקלידים את הדוא"ל - וזהו.

16. בשלב הבא יוצגו בפניכם שם המשתמש והסיסמה של הבלוג. שם המשתמש הוא admin אבל הסיסמה הרבה יותר מסובכת - תשמרו אותה, ותשנו אותה אחר-כך.
איך משנים? בלינק הזה (http://localhost/blog/wp-admin/profile.php ), בתחתית הדף יש שני שדות לסיסמה חדשה.
את הבלוג אפשר לראות כאן (http://localhost/blog/ ), וכניסה לניהול כאן (http://localhost/blog/wp-admin/ ).

בהצלחה

יום שני, 10 בנובמבר 2008

גריזמו - תוסף ניהול וידאו לפיירפוקס

גריזמו הוא תוסף ניהול וידאו לפיירפוקס, עדיין בשלבים מוקדמים לכן יש להירשם תחילה לאתר התוספים של פיירפוקס לפני שאפשר להתקין את התוסף.
הסבר באנגלית | הורדה מאתר התוספים

התוסף מאפשר לחפש סרטוני וידאו ממגוון אתרים ברשת, ולצפות בהם או דרך חלון הניהול של התוסף, או כריבוע בינוני שמוצג על גבי הדפדפן (בכל הטאבים). לי היו חסרות אפשרויות לצפות בסרטון במסך מלא, או להעביר קדימה ואחורה במהלך הסרטון.

התקנתי אותו וניסיתי קצת (לא חקרתי לעומק), אבל מכיוון שאני לא משתמש כ"כ הרבה בוידאו דרך הדפדפן לא מצאתי את זה מועיל במיוחד. אני מסתפק בהרבה פחות בכל מה שקשור לוידאו באינטרנט, אבל אם אתם משתמשים יותר - שווה לנסות.

המפתח של התוסף הוא ישראלי, והוא פתוח להערות והצעות לגבי התוסף בדוא"ל: greezmo@gmail.com

אם ניסיתם את התוסף ואתם רוצים לספר - אתם מוזמנים להגיב כאן (או בכל מקום אחר).

יום חמישי, 30 באוקטובר 2008

אובונטו 8.10 - היעל הנועז - זמין להורדה

גרסה 8.10 של מערכת ההפעלה החופשית אובונטו יצאה היום. היא מבוססת על לינוקס, והיא מערכת הפעלה ולא תוכנה.
הגרסה מכונה Intrepid Ibex - היעל הנועז, וצללית היעל מעטרת גם את הרקע המגיע כברירת מחדל.

אובונטו מגיע ב-3 טעמים - 3 שולחנות עבודה שונים הפועלים על אותו בסיס: אובונטו עם שולחן העבודה gnome, קובונטו עם שולחן העבודה kde, וקסובונטו עם שולחן העבודה xfce.

אובונטו קובונטו וקסובונטו הן שלוש מערכות הפעלה נפרדות ועצמאיות, אך כאמור למעשה מדובר בבסיס וזהה עם שולחנות עבודה שונים, כך שאפשר להוריד ולהתקין רק אחת מהן - ועל גבי זה להתקין שולחן עבודה נוסף (למי שרוצה לנסות גם וגם). כדי להתקין שולחנות עבודה נוספים, הפעילו את synaptic וחפשו את kubuntu-desktop או את xubuntu-desktop והתקינו. שולחנות העבודה החדשים יופיעו במסך הלוג-אין (הכנסת שם וסיסמה) בהפעלת המחשב, תחת התפריט Sessions.

בקרוב יהיה גם פוסט על אובונטו לאחר ההתקנה, אבל בינתיים נישאר בהורדה והתקנה.

screenshot.jpg

דרישות המינימום להתקנת אובונטו  8.10: מעבד - 700 מגה הרץ; זכרון ram - 384 מ"ב; דיסק קשיח - 8 ג"ב. הדרישות לקסובונטו 8.10 הן 300 מגה הרץ ו-256 מ"ב ram.
מורידים את קובץ ה-iso (באתר הראשי של אובונטו קובונטו או קסובונטו תמצאו כפתור בולט להורדה), צורבים על דיסק ומכניסים למחשב.  אם אתם לא יודעים בדיוק איזה קובץ להוריד, כנראה שהתשובה היא 386-desktop או משהו בסגנון. יש גם גרסה להורדה בביטורנט, אבל מנסיוני דווקא ההורדה ה"רגילה" (בייחוד עם התוסף downthemall בפיירפוקס) מהירה יותר.
אפשר להפעיל את אובונטו ללא התקנה, ישירות מהדיסק, כדי להתנסות (קחו בחשבון שמדובר בהפעלה איטית למדי, בגלל שזה פועל מהדיסק). אפשר להפעיל ולהקליק על כפתור install על שולחן העבודה, או לבחור בהתקנה עוד לפני שהמערכת עולה.
אם אתם לא בטוחים מה אתם עושים, ו/או יש לכם מידע חשוב על המחשב, כדאי לקרוא עוד הסברים ומדריכים להתקנה לפני שממשיכים.
אפשר גם להתקין את אובונטו לצד מערכת הפעלה אחרת (כמו חלונות), כך שעם עליית המחשב תבחרו בכל פעם באיזו מערכת לבחור.
כשתוכנית ההתקנה עולה יש לבחור את שפת ההתקנה - זו למעשה שפת הממשק (השפה של התפריטים וכו'). אני בחרתי באנגלית.
screenshot-1.jpg

השלב הבא הוא בחירת המקום, בעיקר בשביל השעון. לישראל יש לבחור בירושלים. אפשר לבחור ידנית מתוך הרשימה, אך שימו לב שהיא מסודרת לפי יבשות ורק בתוך כל יבשת לפי סדר הא"ב. אפשר גם לבחור מהמפה - כשתעמדו מעל ישראל, המפה תתמקד (זום אין) באיזור, ואז תוכלו להקליק על הנקודה של ירושלים (הנקודות שם די צמודות, אז אולי זה ייקח לכם שניים-שלושה נסיונות).
screenshot-2.jpg

כן, זו כבר הפעם השלישית ששואלים בערך אותו דבר - אבל כל פעם מזווית אחרת. הפעם מדובר בהגדרות המקלדת, וכדי שתוכלו לעבור בלחיצת alt-shift בין עברית לאנגלית, יש לבחור ב-Israel (בצד שמאל ושוב בצד ימין).
screenshot-3.jpg

זה שלב קריטי: בחירת המחיצות. כאן כבר ממש חשוב להבין מה בדיוק עושים כדי לא למחוק מידע חשוב.
יש כאן 3 אפשרויות: הראשונה היא להשאיר את המחיצה הקיימת במחשב עם מערכת ההפעלה שכבר מותקנת, אך להקטין את גודל המחיצה ולהתקין את אובונטו במחיצה החדשה. יש כאן שני פסים של "לפני ואחרי" שמדגימים בדיוק את השינוי. המצב לפני הוא שמערכת ההפעלה הנוכחית (בכחול) תופסת את כל הכונן הקשיח. המצב אחרי הוא שהמחיצה של המערכת הנוכחית מתכווצת, אובונטו (בירוק) במחיצה חדשה תופסת את רוב המקום.
האפשרות השנייה היא לפרמט הכל ולהתקין את אובונטו על כל הכונן.
האפשרות השלישית היא עריכה ידנית של מבנה וגודל המחיצות.screenshot-4.jpg

בוחרים שם משתמש, סיסמה (להקליד פעמיים), שם למחשב
screenshot-5.jpg

זהו, מקליקים על Install ומחכים למערכת הפעלה חדשה
screenshot-6.jpg

בהצלחה

יום רביעי, 29 באוקטובר 2008

לקוראים הזריזים: CrossOver חינם

LifeHacker ו- DownloadSquad מספרים ש-CrossOver מציעים הורדה חינם היום.

קרוסאובר היא תוכנה מסחרית (לא-חינמית, בסביבות 40$) ללינוקס (וגם למק) שמבוססת על Wine, שהיא תוכנה חופשית. זו למעשה שכבת תאימות שמאפשרת התקנה והפעלה של תוכנות המיועדות למערכות ההפעלה של חלונות - גם בלינוקס.
קרוסאובר מציעים היום (28.10.08) רשיונות חינם. לפי הדיווח בדאוונלואוד סקווד, זה נבע מ"התערבות" של המנכ"ל לפיה הוא יחלק רשיונות חינם אם ג'ורג' בוש יעמוד באחד היעדים שלו. כנראה אחד היעדים היה לרדת מ-2.80$ לגלון בנזין.

אז שווה להיכנס לכאן: http://lameduck.codeweavers.com/free ולהשיג רשיון בחינם.

אני בדרך-כלל לא אוהב לדווח על "מבצעים" כאלה של "הורדה חינם היום", מכיוון שהתוכנה עצמה אינה חופשית ואינה חינמית. הפעם חרגתי ממנהגי, בגלל הלינוקסאיות החופשית המעורבת בעניין.

יום חמישי, 9 באוקטובר 2008

Live Photo Gallery - כמעט התקנתי

כמעט התקנתי את לייב פוטו גלרי - Live Photo Gallery. לפני כמה ימים (שבועות?) יצאה הגרסה החדשה (2009, אבל עדיין בטא) של פוטו גלרי, במסגרת "הגל השלישי" של סדרת מוצרי לייב. כאמור, מדובר בגרסת בטא של פוטו גלרי 2009. את כל סדרת הגל השלישי של לייב אפשר להוריד כאן.

screenhunter_086-custom.jpg

רק כמעט התקנתי, כי הוא התעקש להתקין לי גם גרסה חדשה, גרסת בטא, של המסנג'ר. בלי בחירה, בלי אפשרויות.  אפילו אם הגרסה החדשה טובה יותר (ולפי מה שקראתי ברשת - היא הרבה פחות טובה) מהנוכחית, עדיין - זה לא מה שרציתי להתקין.

הנה מישהו שהתקין, אני ויתרתי.

יום חמישי, 2 באוקטובר 2008

ICE - חיבור תמונות ויצירת תמונת פנורמה

מחלקת המחקר של מיקרוסופט שמה בזמן האחרון דגש על תמונות. בין השאר אפשר לראות את Photosynth ואת HD View, שנראים לי די דומים למרות שאחד שייך ל-Microsoft Live Labs והשני ל-Microsoft Research (שגם נראים לי די דומים).

למיקרוסופט יש גם את Photo Story (כדי להוריד את פוטו סטורי צריך שמערכת ההפעלה החלונאית תעבור ואלידציה) ואת Photo Gallery - שוב, אחד תחת המותג של מיקרוסופט והשני תחת המותג של לייב. בעבר הוצגה גם התוכנה Group Shot (היא אינה זמינה כבר), שמטרתה הייתה לחבר שתי תמונות בינוניות לתמונה אחת טובה (לבחור את החלק הטוב מכל תמונה, וליצור תמונה אחת המורכבת מכל החלקים הטובים).

התוכנה שאני הורדתי היא ICE, קיצור של Image Composite Editor. המטרה שלה - לחבר כמה תמונות לתמונה גדולה אחת (כמובן, בהנחה שאכן מדובר בתמונות-המשך שיש בהן חלקים חופפים).

היא קלה ולא תופסת הרבה מקום, והיא פשוטה מאוד. גוררים לתוכה כמה תמונות והיא כבר תזהה את התמונות החופפות, תחבר אותן, תציע חיתוך (Crop) מומלץ, ותאפשר לשמור. אפשר לשמור בפורמט שיתאים ל-HD View (לא התעמקתי בזה), אבל כמובן גם ב-JPG רגיל וגדול.

התוכנה עובדת לאט. מאוד לאט. אבל התוצאות שלה מאוד מרשימות וטובות - בלי שום הגדרה ידנית.

כשניסיתי "לעבוד" עליה ולגרור לתוכה גם תמונות שלא קשורות לפנורמה היא קצת זייפה, אבל בדרך-כלל ידעה לסנן ולהוציא החוצה תמונות שלא מתאימות. גם בדוגמה הזו, שתי השמשות המיותרות "נחתכות" כשעושים Auto Crop.

screenhunter_082-custom.jpg

אם מתקבלת פנורמה מעגלית, התוכנה גם נותנת לבחור את מרכז התמונה ולשנות את הקימורים שלה בממשק נוח מאוד. כך לדוגמה, בחרתי להעביר את השמש למרכז התמונה. שינוי הקימורים נועד כדי ליישר את קו האופק בין התמונות. בפנורמה שיצרתי בתוכנות אחרות אכן קו האופק היה מאוד "גלי" והשתנה מתמונה לתמונה. אמנם גם כאן הוא לא ישר, אבל התוכנה באופן אוטומטי הצליחה ליישר אותו הרבה יותר טוב מתוכנות אחרות.

screenhunter_083-custom.jpg

זו התוצאה, מוקטנת כדי להיכנס לבלוג (הפנורמה בגודל המקורי היא ברוחב של מעל 13,200 פיקסלים. הדוגמה המוקטנת היא ברוחב 640 פיקסלים) :

tau-10-06-2007-18-58-35-2048×1536_stitch-small.jpg

לשם השוואה, זו הפנורמה שהתקבלה בתוכנה אחרת מאותן תמונות, כאשר חיברתי את הנקודות ידנית (כלומר - סימנתי לתוכנה את הנקודות החופפות בין התמונו) ועבדתי עליה לא מעט זמן:

tau panoram4
ICE היא חינמית אך לא חופשית ומתאימה לווינדוס בלבד, אבל היא קלה ופשוטה מאוד - ואוטומטית -  ושווה לנסות אותה. היא יותר טובה לדעתי, גם מ-hugin החופשית והמומלצת (והמסובכת) וגם יותר מ-autostitch ועוד כמה תוכנות שניסיתי בעבר ולא אהבתי.

שנה טובה
שנה טובה

יום שני, 29 בספטמבר 2008

כן מה? כן, המפקד.

זה אמנם לא חינם ולא חופשי, אבל מכיוון שמדובר בהסרה ולא בהתקנה - אני ארשה לעצמי חיוך

בעת ההסרה של פוטושופ CS מתקבלת ההודעה הבאה:
screenhunter_080.jpg

נמצא "קובץ משותף" (כלומר - קובץ שאולי כמה תוכנות משתמשות בו). אינסטולשילד, שהיא התוכנה שמסירה את פוטושופ, מזהירה שהיא עומדת להסיר קובץ שבעבר היה משותף בין כמה תוכנות, ומודיעה: "אתה צריך להשאיר את הקובץ רק אם אתה יודע שתוכנה אחרת צריכה אותו". לאחר מכן מוצג שם הקובץ.

בסוף תיבת הדו-שיח מוצגים 3 כפתורים: כן, לא, ביטול.

אמנם כן ולא יש כאן, אבל השאלה - חסרה. כן להשאיר או כן למחוק?

יום רביעי, 3 בספטמבר 2008

גוגל כרום - דפדפן חדש (The Best Chrome Yet)

גוגל הכריזו על הדפדפן החדש שלהם - Google Chrome.
גוגל הכינו גם אתר עברי שמציג את כל התכונות, כולל סרטוני הדרכה בעברית.
עוד לפני השחרור של הדפדפן, גוגל הסבירו קצת על הרעיון מאחוריו, והציעו גם קומיקס שיסביר על התכונות הטכנולוגיות שלו (ושוחרר ברשיון קריאייטיב קומונס).
גוגל הצליחו לשמור על זה בסוד פחות או יותר עד יום לפני ההשקה (יומיים לפני ההשקה המתוכננת, כנראה... הם הקדימו את ההשקה ביום) - ומדובר בגרסה סבירה (מבחינת הבטאיות שלה), וראוי לציין שהדפדפן מגיע גם בממשק עברי, עם הסברים עבריים וכו'.

הדפדפן הוא בגרסת בטא, הוא חינם וחופשי (קוד פתוח) ומבוסס על המנוע החופשיwebkit (כמו ספארי של אפל), שמבוסס על המנוע החופשי khtml (כמו קונקורר).
אמנם הדפדפן מבוסס בחלקו על רכיבים מפיירפוקס - מנוע הרינדור הוא מנוע שונה.

זה לא דפדפן הכרום הראשון - בעבר היה פרוייקט נסיוני של מיקרוסופט לפתח דפדפן מדיה חדש, תחת אותו שם - שלא יצא לפועל (אני לא בטוח אם זה הפרויקט הזה, או שלמיקרוסופט היו כמה כרומים).
זה לא הכרום היחיד כמובן, יש גם את הכרום הזה, ויש גם מתכת כזו...

הדפדפן הוא כאמור בגרסת בטא, ולא חף מבעיות.
הוא קצת חף מפיצ'רים - בהשוואה לפיירפוקס עם ההרחבות המתאימות, אבל הוא בהחלט מתחרה ראוי לדפדפנים האחרים - אקספלורר, פיירפוקס, ספארי, אופרה וכו'.
האתרים העבריים שלא נראים טוב בפיירפוקס, ככל הנראה ייראו כאן פחות או יותר אותו דבר.

הוא אמור להיות מהיר יותר מהדפדפנים האחרים, יש לו חוסם פופ-אפים (אבל לא פרסומות המשולבות בדף), וגם ניהול זיכרון טוב יותר.

הוא דפדפן מעניין, זה בטוח.
יש פה גם כמה פיצ'רים מעניינים במיוחד למתעניינים במיוחד (תחת התפריט Developers). נסו לדוגמה להקליד בשורת הכתובת about:memory .
שורת הכתובת אגב היא אחד הדברים המעניינים ביותר בדפדפן - "תיבה אחת שעושה הכל", כמו שגוגל קוראים לה.

להורדה: גוגל כרום
(הפוסט הזה נכתב בגוגל כרום, ללא עורך הטקסט העשיר של וורדפרס, לצערי)

כדי להחליף לשפת ממשק אנגלית:
1. הקליקו על כפתור ההתאמה האישית (האייקון של מפתח הברגים בפינה); 2. אפשרויות; 3. טאב "תיקונים קלים"; 4. שנה את הגדרות הגופן והשפה; 5. טאב "שפות"; 6. שימו לב, שינוי השפה הוא לא ברשימה העליונה של השפות (במלבן הגדול), אלא בתיבה האמצעית - שפת Google Chrome.

עוד פוסטים על גוגל כרום:

יום שני, 1 בספטמבר 2008

בלוג דיי

  • לאה כהן - "הבלוג הזה הוא תוצאה של שיטוטי ברשת במסגרת עבודתי כמפתחת קוד לאינטרנט"
  • שרון גרינברג - "מנהל, מפתח, מוביל טכנולוגיות אינטרנט בחינוך"
  • להוציא מהבטן - "המסע הפרטי שלי בהתמודדות עם הסרטן"
  • ליאור אילוז - "ללמוד ולשפר את ידיעותיי בתחום הצילום, ולשתף בידע אותו אני רוכש"
  • אמא של שחר (הדס מטס) - "אבא של שחר הרים עיניים עייפות מעל העיתון. הוא לא מבין מה קרה בינינו, הוא אפילו עוד לא מבין שמשהו קרה"

בלוג דיי | BlogDay

יום חמישי, 21 באוגוסט 2008

שעון מעורר

בעבר כתבתי כאן על תוכנות טיימר / שעון מעורר.

קוקו קלוק - Kuku Klok - הוא אתר (או בעצם "אפליקציית ווב" ) פשוט מאוד ותכליתי מאוד. שעון מעורר בדפדפן.
(השם שלו הוא ניסיון לבחור בשם מתחכם ומגניב, אבל חלק מהגולשים העירו על הדמיון ל-kkk - קו קלוקס קלאן).

הוא לא השירות היחיד אונליין לשעון מעורר, אבל הוא עושה רושם טוב מאוד.

screenhunter_071-custom.jpg

שירות פשוט ויעיל להפליא: קובעים את השעה (ממש כמו בשעון מעורר "רגיל"), כשכל הזמן מופיעה השעה הנוכחית כדי לא להתבלבל.
בוחרים בצד ימין את הכלי לצליליו רוצים להתעורר (תרנגול, גיטרה, צפצוף מרגיז מאוד או טירטור מרגיז מאוד), ואפשר גם לשמוע צלצול הדגמה.
לאחר מכן מקליקים על Set Alarm - וזהו.

גם אם החיבור לאינטרנט התנתק, השעון עדיין יצלצל (אבל אם הדפדפן ייסגר, הוא לא).

לא בטוח שזה מומלץ ליקיצת הבוקר (להשאיר את המחשב דולק כל הלילה? ומה עם איכות הסביבה?), אבל אם מישהו רוצה להקציב לעצמו 10 דקות לקריאת עדכונים בגוגל רידר (או לחלופין, לחטוף תנומה של חצי שעה באמצע העבודה) - זה יכול להיות נחמד.

פשוט ויעיל.

אני הגעתי לשם דרך לייףהאקר שקראו על זה ב-red ferret

יום שישי, 15 באוגוסט 2008

אנטי וירוס חינם (או חופשי)

אחרי שה-AVG עשה קצת בעיות, החלטתי להסיר אותו. במשך כמה שבועות השארתי את המחשב בלי אנטי-וירוס, ועכשיו הגיע הזמן להחזיר קצת הגנה.
בלייף האקר הציגו 5 תוכנות אנטי-וירוס, רק 3 מהן חינמיות. שלושתן גם היו בראש בחירת העורכים של Cnet בקרב החינמיות: AVG, Avast ו- AntiVir. שלושתן חינמיות (יש גם גרסה בתשלום). בגלל חוסר נציגות לתוכנות חופשיות, הוספתי לרשימה גם את ClamWin החופשית.
לאחר הבדיקה של הארבע, הוספתי גם את קומודו החינמית שלא זוכה לפופולריות רבה ברשימות האנטי-וירוס באתרים השונים.

אחרי שבדקתי את הארבע האלה ונשארתי לא מרוצה, החלטתי לבדוק גם את Kasparsky שעולה 39.95$, Norton שעולה 39.99$, OneCare של מיקרוסופט ב-49.95$, NOD32 של eset ב-44$, וגם BitDefender שעולה 29.95$. השתדלתי לצמצם את מה שאני כותב לגביהן - כי המטרה שלי היא לא לסקור את התוכנות האלה, אלא רק להיעזר בתוצאות שלהן כדי לבחון את החינמיות והחופשית.
את כל אלה בדקתי על ה-winXP שלי, עם הקבצים שיש לי. העדפתי לא להידבק בכוונה בוירוס או סוס טרויאני רק בשביל הבדיקה.
Hungry Horse

AVG
חינם. בעלת נפח של כ-120 מ"ב; במהלך ההתקנה מציעים גם את AVG Security Toolbar. מה שלא מציעים אלא פשוט דוחפים בכוח זה שילוב של האנטי-וירוס בדפדפן, ובעיקר בגוגל: בדף התוצאות של גוגל יהיה ליד כל אתר אייקון קטן שמסמן אם האתר בטוח או לא, ועל הדרך גם יאט את הטעינה של דף התוצאות. לאחר ההתקנה יש עדכון קצר, אין צורך בריסטרט. אפשר להירשם בחינם, אבל לא חובה.
הבדיקה ארכה שעה ו-50 דקות וכללה 914,723 פריטים. בסיומה נמצאו שני פריטים נגועים בסוס טרויאני, ועוד 59 עוגיות עם סיכון פוטנציאלי.
האנטיוירוס לא הקפיץ לי הודעה במהלך הבדיקה ששואלת מה לעשות עם שני הסוסים שלי, ולא הראה שום התנגדות או אזהרה כשאחרי הבדיקה המשכתי הלאה מבלי להסיר את הסוס. הוא גם לא הסב את תשומת ליבי לכך שצריך להסיר, ולא הראה באופן ברור איך מסירים. מה שכן, הוא דאג להציג לי בראש המסך את הכתובת You are protected צבועה בירוק חיובי.
  • Alive.rar: Trojan horse Generic7.FTY

avg-custom.jpg

אנטיויר
חינם. בעלת נפח של כ-90 מ"ב; ההתקנה קצרה ופשוטה, אפשר להירשם בחינם אבל לא חובה.
אחרי ההתקנה יש עדכון קצר. בזמן העדכון קפצה פרסומת גדולה ומרגיזה ביותר שהציעה הנחה של 20% ליומיים הקרובים למשהו... מאוד מרגיז.
הסריקה ארכה שעתיים ו-25 דקות. המחשב היה איטי במיוחד בזמן הסריקה. גם ההתקדמות באחוזים הייתה מאוד מטעה, כשבשעה הראשונה הוא בקושי הגיע ל10%, ורק לקראת הסוף האחוזים התחילו לרוץ במהירות. אנטיויר בדק 573,625 פריטים, שניים מהם עם וירוסים.
בסיכום הבדיקה אנטיויר כתב גם שיש 3 אזהרות, אבל לא טרח לספר לי מה האזהרות האלה, ולא הצלחתי למצוא בשום מקום את תוכנן. במהלך הבדיקה הוא התריע על הקבצים הנגועים והציע למחוק או להרחיק אותם (להכניס ל"הסגר"), אבל בסיום הבדיקה הוא לא נתן אפשרויות טיפול בקבצים הנגועים.
כשניסיתי לפתוח בעצמי את אחד הקבצים אנטיויר כבר ממש התעצבן. הוא התחיל להקפיץ פופאפים, סאונד מרגיז, תקע את כל המחשב, הקפיא את החלונות, ורק אחרי 3-4 פעמים שאמרתי לו להתעלם, הוא התרצה.
מעצבן במיוחד - אי אפשר לכבות אותו דרך האייקון במגש המערכת (system tray), וגם בקונטרול-אלט-דליט לא הצלחתי. הייתי צריך להגדיר ב-msconfig שלא להפעיל שום service של אנטיויר, ואז לאתחל את המחשב.
  • eXeem_0.21_setup.exe: DR/SearchIt.P.2
  • ca_setup.exe: DR/PSW.Cain.284.1

avira-custom.jpg

קלאםווין
חופשי. קלאםווין תופסת רק 35 מ"ב. אחרי ההתקנה יש עדכון קצר. בזמן הסריקה לא הייתה האטה מורגשת במחשב, למרות שהתוכנה השתמשה בלא מעט זיכרון ו-cpu. זה לא הפריע לעבודה רגילה במחשב, חוץ מזה שאי-אפשר למזער את החלון של קלאםווין. הבדיקה ארכה כמעט 4 שעות וחצי (!) וכללה 121,014 קבצים. קלאם מצא 5 קבצים נגועים (והודיע על כך בסיום הבדיקה). בניגוד לתוכנות האחרות, כאן אין תוכנית מומלצת של סריקה, לכן סימנתי את כל המחיצות בכונן הקשיח וביצעתי עליהן סריקה. לא מצאתי שום דרך לנקות או לטפל בקבצים הנגועים, לא בזמן הסריקה ולא אחריה.
  • uninst.exe: Trojan.Zlob-7595
  • nl2uninst.exe: Trojan.Zlob-7595
  • telnet.exe: Trojan.Hupigon-18049
  • telnet.exe: Trojan.Hupigon-18049
  • SugarSyncSetup.exe: Trojan.Zlob-7595

clamwin-custom.jpg

אוואסט
חינם. נפח של כ-47 מ"ב. לאחר ההתקנה נדרש איתחול של המחשב, ולאחר שהמחשב עלה שוב - הוא היה די איטי. הקלקה כפולה על הסמל במגש המערכת לא פותחת את האנטי-וירוס עצמו אלא רק את הרכיב של ההגנה השוטפת. כשמפעילים את האנטי-וירוס, מתבקשים להכניס קוד (שמקבלים בהרשמה חינם בדוא"ל). מייד לאחר מכן הוא מתחיל - מבלי שהתבקש - בבדיקת הזיכרון. והוא חוזר על כך בכל פעם שרק מפעילים את האנטי-וירוס.
הסריקה ארכה שעתיים, ובמהלכה הורגשה איטיות מרגיזה במחשב. בכל פעם שמתגלה וירוס הסריקה נעצרת, קופצת הודעה על הוירוס שנמצא, ומחכים. כשההודעה קופצת יש אפשרויות טיפול בוירוסים (מחיקה, הסגר וכו' ) - אבל לא בסיכום הסופי. סך הכל נסרקו 150,026 פריטים.
את אוואסט קשה מאוד לסגור: מהאייקון במגש המערכת אפשר לכל היותר להפסיק את ה- on-access protection. גם בקונטרול-אלט-דליט לא ניתן לסגור את התהליכים של אוואסט (3 לפי הספירה שלי). ב-msconfig, אוואסט מונע מלהסיר את עצמו מהפעלה אוטומטית עם המחשב, וגם סגירה של ה-service לא תמיד אפשרית.
  • net.dll: Win32:Trojan-gen
  • ImxEx.dll: Win32:Wow-FXM

avast-custom2.jpg

קומודו
חינם. קומודו תופס כ-50 מ"ב. בזמן ההתקנה אפשר להירשם, אבל לא חובה. התקנה די קצרה, אבל דורשת ריסטרט.
במהלך הסריקה קפץ חלון שהתריע מפני googleupdate.exe, והודיע שהקובץ לא מופיע ברשימת הקבצים הבטוחים של קומודו ולכן אולי זה לא יהיה בטוח להפעיל את הקובץ. הניחוש שלי הוא שמדובר בסוג של פיירוול, למרות שהמילה לא נכתבה בשום מקום בחלונית, וגם לא נכתב שמדובר בניסיון של התוכנה החשודה ליצור חיבור דרך האינטרנט. מייד אחרי שבחרתי ב-Allow, קפצה חלונית זהה. היא חזרה עוד כמה פעמים לאחר מכן. במהלך הבדיקה קפצה גם חלונית נוספת, שהודיעה לי כי כדי לעדכן את התוכנה יש צורך בסגירת כל החלונות של קומודו. לאחר כמה דקות, שוב קפצה ההודעה, ואז שוב ושוב ושוב.
הסריקה ארכה כשעתיים ורבע, ונבדקו 140,727 קבצים - באף אחד מהם לא נמצא וירוס. לא הורגשה האטה במחשב, למרות שימוש מאוד גבוה בזיכרון.

comodo-custom.jpg

נורטון
בתשלום. רק תוכנת האנטיוירוס של נורטון, בלי כל תוכנות האבטחה הנוספות של סימנטק, תופסת מעל 400 מ"ב.
בחרתי ב-Scan Now, ותוך 10 דקות הוא סיים לעבור על 3,765 פריטים ומצא פריט אחד נגוע: עוגייה בסיכון נמוך. למעשה מדובר ב-14 עוגיות.
הסריקה האמיתית ארכה 3 שעות ו-45 דקות בערך, וכללה 817,536 פריטים. בסיומה נמצאו 14 עוגיות בסיכון נמוך, ועוד 3 וירוסים.
  • ca_setup.exe:c CainAbel
  • ariskkey.exe: Ariskkey
  • Alive.rar: Downloader

וואן קייר
בתשלום. מיקרוסופט יודעים איך לבנות אנטי-וירוס. קודם כל שאפשר יהיה להתקין רק בכונן c (או הכונן בו מערכת ההפעלה מותקנת) ולא בכונן אחר. אחר-כך נתפוס 600 מ"ב (!!) על הכונן, ולסיום - נעשה ריסטרט למחשב, בלי לשאול, בלי לחכות לתשובה, בלי לתת למשתמש לסגור בצורה בריאה ושקטה את הדפדפן או קבצים שהוא עובד עליהם. מיקרוסופט.
הבדיקה ארכה שלוש שעות וחצי, ובסיכום לא כתוב כמה פריטים נסרקו. 5 וירוסים נמצאו, 4 מהם הם למעשה קבצים מצורפים להודעות דוא"ל שירדו לאאוטלוק ולא נפתחו. החמישי הוא וירוס בקובץ לא ידוע.
  • outlook.pst: Win32/Nuwar.F@mm
  • outlook.pst: Win32/Tibs.gen!B
  • outlook.pst: Win32/Vxidl.gen!dam
  • outlook.pst: Win32/Tibs.dam
  • Win32/PowerRegScheduler

נוד32
בתשלום. הסריקה ארכה שעתיים -6 דקות, כללה 620,707 קבצים, וירוס אחד.
  • include.exe: win32/adware.toolbar.eztracks

קספרסקי
בתשלום. קספרסקי לא היה מרוצה מכך שהתקנתי את AVG ואת Avast, וביקש בנימוס אך בתקיפות שאני אסיר אותם. את ההסרה של אבאסט הוא קיבל, אבל הוא חשב שיש עדיין קצת AVG, וביקש ממני להסיר אותו. ניסיתי להתקין שוב את AVG ולהסיר שוב ולעשות ריסטרט - אבל קספרסקי עדיין היה משוכנע שפירורי AVG אוחזים במחשב ולא הסכים להתקין את עצמו.

ביטדפנדר
בתשלום. הסריקה ארכה שעתיים ו-20 דקות וכללה 546,674 פריטים ולא מעט וירוסים. ביטדיפנדר היה היחיד שמחק לי 9 קבצים מבלי שהתבקש. נמצאו סך הכל 11 וירוסים ב-24 קבצים, 20 מהם קבצים מצורפים להודעות באאוטלוק.
  • system@2o7[1].txt: Cookie.2o7
  • outlook.pst: trojan.downloader.bai.dam
  • outlook.pst: trojan.generic.469486
  • outlook.pst: trojan.spambot.qx
  • outlook.pst: win32.zhelatin.h@mm
  • outlook.pst: generic.peed.eml
  • outlook.pst: trojan.peed.gen
  • exeem_0.21_setup.exe: asware.lebar.a
  • ca_setup.exe: spyware.pws.cain.284
  • ca_setup.exe: applicaton.pwcrack.cain.gk
  • Alive.rar: trojan.packed.6197

למי שמתעקש על אנטי-וירוס בתשלום, אפשר להישאר מוגן די הרבה זמן עם גרסאות הניסיון. דרך האתר של מיקרוסופט יש לפעמים הצעות טובות יותר מהאתר הרשמי של תוכנת האנטי-וירוס. זוןאלארם: 15 יום; נורטון: 15 יום (90 דרך מיקרוסופט);סי.איי: 15 יום (90 דרך מיקרוסופט); קספרסקי - 30 יום; נוד32 - 30 יום; אף-סקיור: 30 יום; פנדה: 30 יום (90 דרך מיקרוסופט); מקאפי: 30 יום (90 דרך מיקרוסופט); ביטדפנדר: 30 יום; וואן קייר - 90 יום.
ביחד זה יוצא 10 חודשים וחצי, ודרך האתר של מיקרוסופט 19 חודשים וחצי.

המסקנה שלי מאוד עגומה, בעיקר כי אני לא יודע מי צודק ומי לא. מה שבטוח זה שמתוך ה-9 שבדקתי, אין שניים שהם "צודקים" בבדיקת הוירוסים שלהם.
את שני הוירוסים שאוואסט מצא, אף אחד אחר לא מצא. כך גם את החמישה שקלאםווין החופשי, ואת האחד של נוד32. השאלה היא אם זה טוב או רע, ולמי. קומודו לא מצא אף אחד, וכנראה שהשילוב של אנטיויר ו-AVG הוא הטוב ביותר מהחינמיים, אבל כל אחד מהם לחוד מאכזב. גם המסחריים בתשלום מאכזבים, ולא ממש עוזרים לגבש דיעה לגבי החינמיים - כך שאין שום מסקנה נחרצת. לא שהם טובים יותר ולא שהם טובים פחות ולא שהם טובים בכלל - לא החינמיים ולא התשלומיים ולא החופשי.

אם בכל זאת צריך סוג של מסקנה, אז אולי זאת.

Hungry Horse


קרדיטים לצילומי מסך: אנטיויר - אדריאן קדוש (קריאייטיב קומונס); קלאםווין וקומודו - מאתרי התוכנות; AVG ואוואסט - מאתר download.com; צילומי המסך מובאים כאן במסגרת שימוש הוגן (סקירה). הערה: לא הקפדתי כאן על ההבדלים בין וירוסים, סוסים ושאר מזיקים.

יום שישי, 1 באוגוסט 2008

תחליף picaview לצפייה מהירה בתמונה

picaview היא תוכנה עתיקה (1995) מבית ACDSee, שכבר לא נכללת בקטלוג המוצרים של החברה, ואי-אפשר להשיג אותה באתרים "רשמיים" כיום. גם בעבר, כשניתן היה להשיג אותה, היא הייתה בתשלום. תוכנה קטנה מאוד ופשוטה מאוד, ושימושית מאוד. זו למעשה תוכנה שמיתוספת לתפריט שמקבלים כשמקליקים קליק ימני (context window) על קובץ תמונה בסייר של windows.

יש אפשרות להמיר את התמונה לפורמט אחר (jpg או bmp), להדפיס אותה,לצפות בה, ולהגדיר כטפט (רקע לשולחן העבודה).
אבל הדבר הכי נוח בה - תצוגה מקדימה מוקטנת של התמונה, כבר בתפריט הקליק-ימני.

picaview לא חופשית, לא חינמית ולא זמינה - אבל יש לה תחליף. XnView Shell Extension - תוכנה חינמית וקטנה מאוד (800 ק"ב להורדה, 2 מ"ב לאחר התקנה). גם היא מוסיפה למעשה אפשרויות לתפריט קליק-ימני.

screenhunter_078.jpg

כשמקליקים קליק ימני על כל קובץ תמונה - מייד מוצגת תצוגה מקדימה של התמונה. בלי לפתוח תוכנה נפרדת ולחכות, ובינתיים לנסות להיזכר מה יש בקובץ הזה... מאוד נוח ושימושי!
יש כאן גם מידע על הקובץ עצמו (הגודל של התמונה והגודל של הקובץ), אפשרות להמיר לפורמט תמונה אחר (כולל גם אפשרות לבחור את רמת הדחיסה ולשנות את גודל התמונה), להעתיק ללוח (clipboard - כדי להדביק את התמונה במקום אחר), להגדיר כטפט ועוד.

את האפשרויות המיותרות, כמו עריכת מטה-דטה של IPTC (למידע על IPTC למי שממש מעוניין - אני לא התעמקתי) או העלאה ל-ImageShack אפשר להוריד דרך תפריט האפשרויות. שם גם אפשר לקבוע להכניס את כל האפשרויות האלה לתת-תפריט (כדי לא לסרבל מדי את התפריט של קליק-ימני).

החיסרון היחיד - בניגוד ל-picaview, אין כאן אפשרות להציג בגודל מלא את התמונה. בשביל זה כבר צריך לפתוח אותה בתוכנה לצפיית תמונות (גם כזו יש ל-XnView, אבל לא בדקתי אותה).

מאוד מומלץ לדעתי, חינמי (אך לא חופשי), קל ומאוד נוח ושימושי.
בניגוד לשאר המוצרים של XnView, ל-Shell Extension אין גירסה ללינוקס.

יום שלישי, 8 ביולי 2008

בוחר צבע / דוגם צבע

אין לזה ממש שם ברור, לתכונה הזו של בחירת צבע. גם לא באנגלית. בפוטושופ בחרו בפיתרון הנוח ביותר - פשוט קראו לזה Eyedropper, משום שהאייקון של דוגם הצבע נראה כמו טפטפת של טיפות עיניים.

Color Cop היא תוכנה קטנה (95kb) ומומלצת מאוד. היא עושה רק דבר אחד, אבל עושה אותו מעולה.
אתם מצביעים לה על נקודה במסך - והיא אומרת לכם איזה צבע יש באותה נקודה (עם ערכי HEX, RGB וכו').

אפשר לעשות את זה בשתי דרכים:
1. לגרור את הטפטפת למקום כלשהו במסך;
2. לגרור את זכוכית המגדל למקום כלשהו במסך, ואז בחלונית התצוגה לבחור עם הטפטפת את הנקודה הרצויה.
אפשר גם לבחור מתוך פלטת צבעים קבועה שיש בתוכנה, או מתוך כל קשת הצבעים.

אני מניח שלא כולם זקוקים לכלי כזה, אבל מי שכן - קולורקופ מאוד מומלצת.

יש לה גרסת התקנה וגרסת Stand Alone (ללא התקנה) שמתאימה גם ל-disk on key.
קולורקופ היא חינמית, אך לא חופשית.
http://colorcop.net/download

יום שלישי, 17 ביוני 2008

תוספים מומלצים לפיירפוקס 3

פיירפוקס 3 יוצא היום ( 17.6.08 ) - ובמוזילה מקווים לשבור שיא גינס של הורדות ב-24 שעות. מעל 6,000 ישראלים כבר הצהירו שיורידו את פיירפוקס 3 ב"יום ההורדות" (ומעל 200,000 אמריקאים). אתם מוזמנים להצטרף ולהוריד. אני כבר כמה חודשים משתמש בגרסאות הבטא של פיירפוקס 3, ומאז לא חזרתי לפיירפוקס 2...  את פיירפוקס 3 אפשר יהיה להוריד כאן http://www.spreadfirefox.com או כאן http://www.mozilla.com/firefox .

הוא טוב יותר בכל מיני דברים, ובאופן כללי הוא טוב - מבלי לסקור את כל השינויים בין הגרסאות. דב ריצ'רדסון מציעה בבלוג שלה "מדריך שטח" לפיירפוקס 3, וכדאי להעיף מבט (לפחות בצילומי המסך) ולראות כל מיני דברים נחמדים, חדשים ופחות חדשים.

sns_badge1_en.png

בתקופת הבטא, אחת הנקודות הכאובות הייתה התאימות של תוספים שונים לפיירפוקס 3, וגם כאן יש חדשות טובות - וחלק גדול מהתוספים כבר תואמים.  אז הנה כמה המלצות לתוספים לפיירפוקס 3, שיכולים להפוך את הגלישה לנעימה ויעילה יותר.
  1. Google Notebook הוא אחד התוספים החשובים לי ביותר, בגלל השימוש הנרחב שאני עושה בגוגל נוטבוק. אולי בהזדמנות אני אכתוב פוסט על הנוטבוק, בינתיים אפשר להוריד את התוסף ולנסות לבד. (הלינק הוא לכלהתוספים של גוגל - את השאר לא הרגשתי צורך לנסות... )
  2. Adblock Plus יחסוך לכם הרבה שטח במסך ויקל על העיניים ועל המעבד שלכם.
  3. Google Gears הוא תוסף המאפשר גישה אוף-ליין לשירותי ווב שונים, לא רק של גוגל אבל גם - גוגל דוקס, גוגל רידר ועוד. התוסף מאפשר לסנכרן את הנתונים בין המחשב לאתר, ולגשת ולעדכן את המידע גם בלי חיבור לאינטרנט. זה אחד התוספים האחרונים שהותאמו לפיירפוקס 3, וטרם הספקתי לבדוק אותו - אבל הוא נשמע מבטיח.
  4. Greasemonkey הוא מין תוסף לתוספים. הוא מאפשר התקנת סקריפטים (יש מאגר גדול כאן) שכל אחד מהם מאפשר אפשרויות שונות ומגוונות באתרים השונים. הנה סקריפט נחמד, והנה עוד סקריפט מאוד שימושי למי שמגיב הרבה בפליקר.
  5. IE Tab הוא תוסף חשוב, בעיקר בישראל, כשלא כל האתרים תואמים לפיירפוקס. הוא פועל רק בווינדוס והוא תלוי בגרסת האקספלורר שמותקנת במחשב -התוסף מאפשר לפתוח את אינטרנט אקספלורר בתוך המעטפת של פיירפוקס, וחוסך את הצורך בפתיחת חלון חדש ונפרד בממשק נפרד של אקספלורר.
  6. Tab Mix Plus הוא אחד התוספים האהובים עליי. אם הגרסה שבקישור לא עובדת בפיירפוקס 3, נסו להוריד מכאן את הגרסה החדשה ביותר. התוסף הזה מעניק הרבה אפשרויות הקשורות לטאבים שחסרות לי מאוד בפיירפוקס.
  7. Delicious הצטרף די באיחור לרכבת של פיירפוקס 3, ותקופה ארוכה לא תמך בגרסה החדשה. בפיירפוקס 2 זה היה אחד התוספים הראשונים שהייתי מתקין, והשתמשתי בו הרבה. כשהתקנתי את פיירפוקס 3 ולא הייתה גרסה מתאימה של דלישס פשוט לא התקנתי, וככה זה נשאר מאז. למרות זאת, בעיקרון זה תוסף מוצלח מאוד.
  8. PDF Download הוא תוסף נחמד ולא הכרחי - כשאתם לוחצים על לינק לקובץ pdf, במקום שהקובץ ישר יירד וייפתח (מה שיכול לקחת קצת זמן), התוסף הזה מודיע על כך שמדובר בקובץ pdf ומציג לכם כמה אפשרויות בחירה (להציג, להוריד וכו').
  9. Firebug הוא תוסף מאוד שימושי למי שמתעסק קצת עם תכנות ובניית אתרים. הגרסה החדשה שלו עובדת רק בפיירפוקס 3 הסופי (אפילו לא בבטא).
  10. גם Web Developer הוא תוסף שימושי למתכנתים ולבוני אתרים, וכדאי לקרוא גם 9 עצות לשימושים בו.
  11. SeoQuake הוא תוסף המיועד למי שעוסק באופטימיזציה וקידום אתרים במנועי חיפוש. עוד לא ניסיתי אותו, אבל הוא נראה מעניין.
  12. PicLens מאפשר לצפות בתמונות באינטרנט בממשק חדשני ויפה. אפשר לקרוא עליו עוד קצת אצל שרון.
  13. שני תוספים מבית לייףהאקר (אתר/בלוג מומלץ מאוד מאוד): Better Gmail ו- Better GReader. כל אחד מהם מציע שורה של שיפורים לג'ימייל וגוגל רידר בהתאמה.
  14. DownThemAll הוא תוסף המשמש כמנהל הורדות לפיירפוקס, והוא עושה עבודה טובה מאוד בכך.
  15. Split Browser מאפשר להציג כמה טאבים בו-זמנית, זה ליד זה (כמו חלונות).
  16. QuickDrag הוא תוסף עם אפשרויות שונות של גרירה. בעקבות האופציה השימושית מאוד והממכרת במקסתון הורדתי בפיירפוקס את התוסף super dragandgo, שביצע את אותה פונקציה - גוררים מעט את הקישור והוא נפתח בטאב חדש. סופר דרגאנדגו לא עובד בפיירפוקס 3, אבל קוויקדראג עושה את העבודה מצויין: כשגוררים לינק הוא נפתח בטאב חדש, כשגוררים מילה נפתח חיפוש שלה בגוגל בטאב חדש. שווה לנסות, גם אם זה לא נשמע כרגע שימושי במיוחד.

למי שרוצה עוד כמה רשימות:

dday_badge_fox.png

הורדות נעימות!

יום שישי, 6 ביוני 2008

תמונות חינמיות וחופשיות בפליקר

פליקר הוא מאגר תמונות נהדר. אפשר להעביר שעות בצפייה בתמונות יפהפיות - אפשר לחפש לפי מילה או תגית, ואם רוצים משהו אקראי יותר אז דף האקספלור הוא נקודה טובה להתחיל, ובו מוצגת תמונה אחת, אקראית, מהתמונות ה"מעניינות" ביותר באותו יום. לפליקר יש אלגוריתם סודי לקביעת ה"מעניינוּת" (interestingness) של כל תמונה, ואפשר להיכנס ללוח השנה ולראות את 500 התמונות המעניינות ביותר בכל יום. אפשר גם לראות מקבץ של תמונות אקראיות מבין המעניינות ביותר בשבוע האחרון.
התמונות המעניינות מה-8 למאי
בתחתית דף האקספלור יש גם המלצות ל-3 קבוצות בפליקר, 3 סטים של תמונות, ותמונה מעניינת מלפני שנה. אפשר גם לראות את התמונות החדשות ביותר, אבל הסיכוי למצוא שם משהו מעניין הוא לא גדול במיוחד.  דרך נוספת היא לחפש תמונות לפי מצלמה: בוחרים את דגם המצלמה, ועבור כל דגם אפשר לראות את התמונות המעניינות ביותר בחלוקה לפי סוגים (מקרו, פורטרט, לילה וכו').
עוד דרך יפה היא המפה של פליקר: אפשר לחפש על המפה (למטה, המלבן הימני - Search the map) או פשוט לעשות זום על המקום שרוצים לראות (ללחוץ קודם על 3 הנקודות הוורודות, למעלה בצד ימין).   המקומות (Places) של פליקר הם דרך מתוחכמת יותר לצפות בתמונות לפי המיקום הגיאוגרפי. אפשר להיכנס לאחד מששת המקומות המוצגים בדף הראשי, או לחפש מקום אחר - מדינה או עיר.

(פליקר הוא גם שירות לאחסון ושיתוף תמונות - בחינם רק ל-200 התמונות האחרונות שמעלים, תמונות ישנות יותר מוסתרות).

שימוש בתמונות
חוץ מלצפות בתמונות בהנאה רבה, אפשר למצוא בפליקר הרבה תמונות שאפשר להשתמש בהן. בדף השער של ה-Creative Commons בפליקר אפשר לראות את ששת הרישיונות המובילים של קריאייטיב קומונס, ואת התמונות החדשות מכל רישיון. אחרי כניסה לכל קבוצת תמונות כזו אפשר לבצע חיפוש לגבי אותו רישיון.
קריאייטיב קומונס חדשים בפליקר
הדרך השנייה להגיע לתמונות המותרות לשימוש היא דרך החיפוש המתקדם: בסוף הדף יש שלוש תיבות סימון: הראשונה היא להגבלת החיפוש רק לתמונות עם רישיון קריאייטיב קומונס, השנייה היא להגבלת החיפוש רק לתמונות המותרות לשימוש מסחרי, והשלישית היא להגבלת החיפוש רק לתמונות המותרות לשינוי ועיבוד.
חיפוש מתקדם בפליקר
הדרך השלישית היא להגיע במקרה (או לא במקרה) לתמונה, דרך החיפוש או דרך אחת הדרכים שציינתי בחלק הראשון (אקספלור, תגיות, מפה וכו'): בצד ימין, מתחת לכותרת Additional Information כתוב הרישיון של התמונה.
הרישיון של התמונה
מעל כל תמונה מוצג הכפתור All Sizes (עם ציור של זכוכית מגדלת), ומשם אפשר להוריד את התמונה ברזולוציה גבוהה יותר. גדלים נוספים
(אם יש תמונה שרוצים במיוחד אבל היא לא עם רישיון קריאייטיב קומונס, אפשר לבקש רשות מהיוצר: לאחר הרשמה לפליקר, אפשר ליצור קשר עם היוצר דרך מערכת הדואר הפנימית של פליקר).

קריאייטיב קומונוס
קריאייטיב קומונס ( "Some Rights Reserved" ) הוא פרויקט של רישיונות, חלקם חינמיים וחלקם חופשיים. כולם מבוססים על עקרון זכויות היוצרים, וכל רישיון כזה מהווה הסכמה של היוצר (או בעל הזכויות) לאפשר שימוש בתמונה (או ביצירה אחרת), תחת תנאים מסוימים.
יש ארבעה תנאים בסיסיים כאלה, שהשילובים שלהם יוצרים אחד-עשר רישיונות (רק ששת העיקריים אפשריים בפליקר).
  •  התנאי הראשון הוא ייחוס (Attribution) - לתת קרדיט ליוצר
  •  התנאי השני הוא בלי שימושים מסחריים (Noncommercial)
  •  התנאי השלישי הוא בלי יצירות נגזרות (No Derivative Works) - אסור לשנות את התמונה (לגזור, לשנות צבעים, להוסיף אלמנטים וכו' )
  •  התנאי הרביעי הוא שיתוף ברישיון זהה (Share Alike) - יצירות נגזרות צריכות להיות באותו רישיון של היצירה המקורית

ארבעת התנאים כאמור יוצרים אחד-עשר רישיונות:
3 רישיונות חופשיים: ייחוס,ייחוס-שיתוף זהה, שיתוף זהה; ו-8 רישיונות חינמיים: ייחוס-בלי נגזרות, ייחוס-בלי נגזרות-בלי מסחרי, ייחוס-בלי מסחרי, ייחוס-בלי מסחרי-שיתוף זהה, בלי נגזרות, בלי נגזרות-בלי מסחרי, בלי מסחרי, בלי מסחרי-שיתוף זהה.
רק הרישיונות הכוללים את תנאי הייחוס (קרדיט) מוצגים בפליקר.
(אתר קריאייטיב קומונס העולמי | אתר קריאייטיב קומונס הישראלי.
התמונות של הרשיונות נלקחו מאתר קריאייטיב קומונס, והן בעצמן משוחררות ברישיון cc by 3.0 )

הרישיונות בפליקר
  • 88×31.png ייחוס (by): מותר להשתמש בתמונה (להעתיק, להפיץ, ליצור יצירות נגזרות) - אבל חייבים לתת קרדיט ליוצר, ולציין את הרישיון של התמונה
  • 88×312.png ייחוס-שיתוף זהה (by-sa): מותר להשתמש בתמונה, חייבים לתת קרדיט ולציין רישיון. אם יצרנו מהתמונה המקורית תמונה חדשה (גזרנו, שינינו צבעים, הוספנו אלמנטים, שילבנו בתמונה אחרת וכו'), התמונה החדשה שיצרנו צריכה להיות באותו רישיון (כלומר - ברישיון קריאייטיב קומונס ייחוס-שיתוף זהה)
  • 88×313.png ייחוס-בלי נגזרות (by-nd): מותר להשתמש בתמונה, חייבים לתת קרדיט ולציין רישיון, ואסור ליצור יצירה נגזרת (ליצור תמונה חדשה)
  • 88×316.png ייחוס-בלי נגזרות-בלי מסחרי (by-nd-nc): מותר להשתמש בתמונה, חייבים לתת קרדיט ולציין רישיון, אסור ליצור יצירה נגזרת - ואסור לעשות שימוש למטרות מסחריות בתמונה
  • 88×314.png ייחוס-בלי מסחרי (by-nc): מותר להשתמש בתמונה (כולל יצירות נגזרות), חייבים לתת קרדיט ולציין רישיון - אבל אסור לעשות שימוש מסחרי
  • 88×315.png ייחוס-בלי מסחרי-שיתוף זהה (by-nc-sa): מותר להשתמש בתמונה (כולל נגזרות), חייבים לתת קרדיט ולציין רישיון, אסור לעשות שימוש מסחרי, ואם יוצרים יצירה נגזרת צריך לתת לה רישיון זהה (ייחוס-בלי מסחרי-שיתוף זהה)

קרדיט
אין דרך אחת ומחייבת לתת קרדיט לתמונות ברישיון קריאייטיב קומונס הדורש ייחוס. הקרדיט צריך להיות "בהיקף ובמידה המקובלים" לפי הרישיון הישראלי, או "reasonable to the medium or means" לפי הרישיון האמריקאי (שהוא המחייב במקרה של תמונות מפליקר - גם אם הצלם הוא ישראלי).
  • השם של הצלם מוצג בצד ימין
    שם הצלם
  • הכותרת של התמונה מוצגת בדף התמונה, מעל התמונה עצמה
  • הכתובת (url) של התמונה היא הכתובת של דף התמונה בפליקר
  • הכתובת (url) של הרישיון היא הכתובת שאליה מקושרות המילים Some rights reserved בצד ימין
  • את שם הרישיון נהוג לכתוב כך: קידומת cc, סוג הרישיון (שתי אותיות לכל תנאי) וגרסת הרישיון (כל הגרסאות בפליקר הן 2.0 נכון להיום, למרות שיש גרסאות חדשות של הרישיונות). לדוגמה: cc-by-sa 2.0

כאמור, אין דרך אחת ומחייבת, וכדאי להפעיל שיקול דעת בכל פעם. הדרך הבטוחה ביותר היא זו:
צילום: רון אלמוג
There goes the sun, רון אלמוג: cc-by 2.0.
(אלט עם שם הצלם, שם התמונה עם לינק לדף התמונה, שם הצלם עם לינק לדף הפרופיל שלו, שם הרישיון עם לינק לגרסה מורחבת של הרישיון).

אבל אפשר לוותר על חלק מהדברים: הצגת שם הצלם ולינק לדף התמונה יכולים להספיק - בדף התמונה מצויין הרישיון ומופיע כמובן גם הקישור לרישיון.
זה קרדיט יותר "חסכוני":
Rainbows have nothing to hide
כותרת התמונה היא בשדה alt, ושם הצלם (וגם הכותרת) - בשדה title. התמונה היא קישור לדף התמונה בפליקר, שמכיל את כל שאר התנאים.

תלוי בעימוד ובעיצוב של האתר בו משתמשים בתמונה - אבל במקרה הצורך אפשר לתת את הקרדיט גם לא בצמוד לתמונה. לדוגמה, אם משתמשים בתמונה כדי ליצור תמונת כותרת בראש העמוד, את הקרדיט אפשר לתת בכותרת התחתונה, או בדף קרדיטים נפרד (בכותרת התחתונה עדיף, כמובן).