יום חמישי, 27 בדצמבר 2007

עומס ב-Google Reader

בניסיון נואש להתמודד עם כמות הפריטים העצומה שמצטברת בגוגל רידר, החלטתי להקציב זמן לכל ערוץ רסס או תיקיה ברידר, שלאחריו הפריטים שאני לא מספיק לקרוא יסומנו כ"נקרא" - באמצעות כפתור Mark all as read.

לצורך כך חיפשתי תוכנה פשוטה, חינמית (ועדיף חופשית), שתיתן לי לקבוע זמן (דקה או שתיים) ותודיע לי כשהוא נגמר.

Cooltimer


תוכנה חינמית אך לא חופשית. קטנה, נחמדה ופשוטה. משום מה היא בצבע סגול-ורוד, אבל מאוד פשוטה - מגדירים את הזמן ולוחצים על start. ב-options אפשר לקבוע את הצליל שיישמע בתום הזמן מתוך רשימה די קטנה, או מתוך קובץ אודיו.
שימו לב: בעת ההתקנה, מוגדר כברירת מחדל התקנת סרגל כלים של החברה. עדיף לבחור לא להתקין את הסרגל.

Timeleft


מדובר בתוכנה לא חופשית, וחצי חינמית. בחרתי להוריד את הגרסה החינמית ( Download FREE TimeLeft) אבל הסתבר שזו למעשה תוכנה שיתופית, ולאחר 30 יום חלות עליה מגבלות שונות. מלבד זאת, היא תוכנה מפלצתית שמפזרת הרבה מאוד חלונות על המסך, לא ברור מה כל דבר עושה ויש שלל הגדרות מבלבלות מאוד.

Alarm


תוכנה חינמית אך לא חופשית. פשוטה יחסית, אבל מעט יותר מורכבת מקולטיימר. אפשר לשנות טיפה את הצבעים והגודל, וגם לקבוע את הצליל - קובץ אודיו או הצליל של התוכנה - סירנה. השימוש העיקרי הוא כשעון מעורר (כלומר - לקבוע באיזו שעה השעון יצלצל), אך בתפריט quick אפשר גם לקבוע בעוד כמה דקות מעכשיו השעון יצלצל. בניגוד לקולטיימר אי אפשר להקליד את המספר, אלא רק לבחור עם החצים - וגם אי אפשר להגדיר שניות.

Compact timer
(בעת כתיבת הפוסט האתר לא זמין, אפשר להוריד את התוכנה מסופטפדיה)


תוכנה חופשית ופשוטה שלא מצריכה התקנה. גם כאן אפשר לבחור קובץ אודיו, או להשתמש בצליל ברירת המחדל - זמזם מעצבן. אפשר לקבוע את השקיפות של החלון, וגם את רמת הדיוק (שניות או מאיות-שניה). כדי להפעיל את השעון צריך קודם ליצור שעון חדש בתפריט, לבחור את הסוג המתאים (countdown במקרה שלי, אבל יש עוד כמה סוגים) ואת הזמן. אפשר ליצור גם כמה שעונים, ולאחר מכן באמצעות החצים שבחלון הראשי אפשר לבחור בשעון הרצוי ולהפעיל אותו.
לוקח קצת זמן להבין איך זה עובד, זה קצת יותר מסובך מקולטיימר - אבל ממש קצת.

Quidnunc


תוכנה חינמית. עד כמה שהבנתי קוד המקור שלה אינו זמין, אבל בחלונית ה-about של התוכנה היא מוגדרת כ"נחלת הכלל". המראה של התוכנה לא מוצלח במיוחד, והיא משמשת בעיקר בתור שעון מעורר - אפשר רק לקבוע שעה של ממש, ולא "בעוד כמה זמן השעון יצלצל" כך שהיא לא תועיל לי.

השורה התחתונה:
קומפקט טיימר במקום הראשון
קולטיימר במקום השני

צילומי המסך מוצגים כאן במסגרת שימוש הוגן, ונלקחו מהאתר אליו קישרתי בשם התמונה - מלבד קומפקט טיימר שצילום המסך שלה נעשה על ידי.
הפוסט נכתב בגוגל דוקס ושוגר משם.

יום שבת, 15 בדצמבר 2007

לינוקס לסטודנט ולתלמיד

ביום ראשון השתתפתי בהרצאה השנייה במסגרת "ברוכים הבאים ללינוקס" - לינוקס לסטודנט ולתלמיד.
את ההרצאה העביר שגיב ברהום, והנושא הראשון היה אופן אופיס - תחליף חופשי וחינמי לחבילת אופיס של מיקרוסופט.
אופן אופיס זמינה גם לחלונות, וכוללת בתוכה מעבד תמלילים שנקרא "כתבן" (writer), גליון עבודה שנקרא "גליונות עבודה" (Calc), תוכנת ליצירת מצגת שנקראת "מצגות" (Impress) ותוכנת שרטוט שנקראת "צייר" (Draw). הממשק של התוכנות מזכיר את הממשק המיקרוסופטי (רק קצת יותר משעמם), ומי שמכיר את חבילת אופיס של מיקרוסופט ימצא את מקומו בקלות, לפחות בפעולות הבסיסיות. בהקשר של "לסטודנט ולתלמיד" ברהום שם דגש בעיקר על ה-writer, הכתבן. תפריט ה"שמירה בשם" כולל גם את הפורמט הפתוח של אופן אופיס, גם את הפורמטים של microsoft word וגם את הפורמט RTF. בנוסף לשמירה בפורמטים, יש גם אפשרות מתוך הכתבן לייצא את הקובץ לפורמט PDF.
אפשרויות אחרות שנסקרו הן עבודה משותפת על קבצים באמצעות אפשרות הקלטת שינויים, וארגון ועיצוב המסמך באמצעות עיצובים שמורים מראש, והוספת הערות שוליים. הדבר האחרון בהקשר של אופן אופיס הוא הוספת אובייקטים (מצגות, תרשימים וכו'), וביניהם גם עורך נוסחאות. עורך הנוסחאות באופן אופיס מאפשר כתיבה בשפה מתמטית, והעורך מתרגם את זה לייצוג ויזואלי.
screenshot2.jpgscreenshot1.jpg

התוכנה הבאה היא פיירפוקס, גם היא זמינה לחלונות - דפדפן חופשי. הטיפ הראשון הוא אפשרות החיפוש המהיר בטקסט: מתחילים בלוכסן / וישר מתחילים להקליד את מחרוזת החיפוש. לחיפוש רגיל אפשר ללחוץ על ctrl ו-f. ברהום סיפר שלפי מחקרים שנעשו, קשה מאוד לקרוא כמויות גדולות של טקסט ממסך מחשב. כשקוראים מהמסך, הטכניקה העדיפה היא לקרוא בריפרוף את הטקסט, ולברור מתוכו דברים חשובים. הדגשה של מילות מפתח שחשובות לנו מסייעת בטכניקה כזו, והיא אפשרית אם מחפשים בפיירפוקס (עם ctrl+f). טכניקה אחרת לקריאה היא קריאה לרוחב - מעבר על תוכן העניינים, ופתיחה בטאבים חדשים (אם התוכן הוא קישורים) של החלקים הרלוונטיים. הקלקה על הכפתור האמצעי בעכבר פותחת טאב חדש. בנוסף, הוא המליץ על התוסף answers שמפרש מילים לא מובנות (וגם מקריא אותן בקול), ומאפשר למשוך מידע גם מהמילון וגם מוויקיפדיה.
בפיירפוקס יש גם שורת חיפוש המאפשרת חיפוש במנועי חיפוש ואתרים באינטרנט, כמו חדשות ב-BBC, תמונות בפליקר, ערכים בוויקיפדיה, שחקנים וסרטים ב-IMDB ועוד...
הגדרות והתאמות נוספות בפיירפוקס אפשר לבצע דרך about:config (קישור פעיל רק בפיירפוקס).
screenshot7.jpgscreenshot5.jpg

תוכנה נוספת היא Dia, תוכנה ליצירת דיאגרמות, מתקדמת יותר מה-draw של אופן אופיס. השרטוט ב-Dia הוא פשוט: בוחרים ראשית את סוג התרשים, ולאחר מכן גוררים את האובייקטים הרצויים מהרשימה למרכז המסך. אחד הדברים המעניינים בתוכנה הוא האפשרות לעבוד בשכבות (כמו בפוטושופ): התוכנה מאפשרת לעבוד על כל שכבה בנפרד או על כמה שכבות ביחד, להסתיר שכבות שונות או להציג את כולן.
screenshot3.jpg

גימפ היא תוכנה לעיבוד תמונות ודומה ביכולותיה לפוטושופ של אדובי. גם היא זמינה לחלונות, ומאפשרת שמירה במגוון פורמטים. בגרסה הלינוקסאית, בחירת הפורמט לא נעשית ע"י בחירה מרשימה אלא פשוט הקלדת הסיומת הרצויה, וגימפ תמיר בהתאם לכך לפורמט הנכון. היא מאפשרת ציור בעזרת מגוון כלים: מברשות, עיפרון, מברשת אוויר, צורות, מילויים, מריחת צבע וכלים נוספים. היא כוללת פילטרים שונים (טישטושים ועיוותים למיניהם) שאפשר לבצע על התמונה, וגם תיקונים אוטומטיים.
ברהום הציג כמה טכניקות לעיבוד תמונה: הוספת ברק לתמונה (ע"י שכפול שכבות, הוספת גוונים בהירים במקומות הרצויים, ושינוי השקיפות של השכבה העליונה); איזון לובן (באמצעות שינוי ידני או אוטומטי של ה-levels); שיפור החיוּת של התמונה (שכפול שכבה, הפיכה לשחור לבן, והשארת הערוץ הכחול בלבד - ולאחר מכן שינוי שקיפות); והפיכת תמונות לסגנון "עתיק".
יש גם אפשרות, למי שיודע, לכתוב סקריפטים בפרל שמתממשקים לגימפ.
גם בדה-מרקר כתבו השבוע על גימפ.
screenshot4.jpg

כמה דברים קצת יותר מתקדמים:

אוקטב היא תחליף חופשי ל-matlab, ומי שזה אומר לו משהו יוכל לקרוא כאן על היתרונות וכאן על החסרונות.
Gvim הוא עורך טקסט, שזמין בצורה מסוימת גם לחלונות, ויש בו כמה פיצ'רים נחמדים כמו חיפוש באמצעות לוכסן / והשלמה אוטומטית של טקסט באמצעות ctrl+p או ctrl+n
gnuplot - כלי שמציג מספרים בצורה גרפית. יכול לסייע לראות תבניות מסויימות בקבוצות גדולות מאוד של מספרים.
BC הוא סוג של מחשבון, שזמין דרך שורת הפקודה בלינוקס (אפשר לקרוא מדריך מפורט על שורת הפקודה שכתב שגיב ברהום). הוא מאפשר חישובים רגילים, חישובים של פונקציות מוכרות, חישובים עם נעלמים, והגדרת פונקציות חדשות. מדובר בכלי מאוד גמיש, ויש בו הרבה מאוד הגדרות שאפשר לשנות. שגיב הראה כמה דוגמאות:
  • scale=100
    כדי להגדיר את רמת הדיוק אחרי הנקודה
  • s(2)
    סינוס של 2
  • define f(x) {if (x=1) return (1); return(x=f(x-1);
    הגדרה של פונקציה חדשה, עצרת. לאחר ההגדרה, אפשר להשתמש בה כך: f(5) - חמש עצרת.
  • x=3 y=(4-x) x*y
    הגדרה של x ו-y ולאחר מכן חשוב של המכפלה שלהם

ועוד כמה מילים על לינוקס ומערכת החינוך:
  • edubuntu היא הפצת לינוקס, מבוססת על אובונטו, שכוללת כלים שונים המותאמים לתלמידים ולמורים
  • moodle היא חבילת קוד פתוח לבניית אתרים הכוללים קורסים, הגשת מטלות, פורומים, הודעות, הרשאות ועוד - לשימוש מערכת החינוך. בארץ נעשה בה פיילוט באוניברסיטת תל-אביב, ושימוש חלקי במוסדות אחרים.
  • kde-edu היא חבילת תוכנות חינוכיות, עם ממשק קל ומותאמות במיוחד לתלמידים צעירים, וכוללת בין השאר את:

    • kalzium - תוכנה שמציגה את הטבלה המחזורית
    • kstars - תוכנה שמציגה את גרמי השמיים (סטלריום היא תוכנה דומה, זמינה גם לחלונות, ועם ממשק יפה יותר)
      screenshot6.jpgscreenshot8.jpg


ההרצאות הבאות:
16.12 - חיים בקהילה: איך לחיות ולקבל עזרה מקהילת הלינוקס. מושגים, משאבים, נימוסים.
23.12 - כלי פיתוח בלינוקס: כלי פיתוח תוכנה ותכנות פופולריים ושימושיים ללינוקס.
30.12 - תהליך ההתקנה של לינוקס: כיצד להתקין לינוקס, ולמה צריך להיות מודעים.
ההרצאות מתקיימות באוניברסיטת תל-אביב, בניין שרייבר, בשעה 18:30 בחדר 008. פרטים נוספים

יום שישי, 14 בדצמבר 2007

יום עיון - רישוי מידע פתוח

ביום שלישי, 18.12.07, ייערך באוניברסיטת חיפה יום עיון בנושא רישוי מידע פתוח.

"הכנס יעסוק בשאלות המשפטיות והמעשיות שמעוררים רישיונות מידע פתוח בקהילת הקוד הפתוח וקריאטיב קומונס, ובמודלים העסקיים המתפתחים סביב רישיונות אלה."

הכניסה ללא תשלום, בהרשמה מראש
לפרטים והרשמה

יום שבת, 1 בדצמבר 2007

ברוכים הבאים ללינוקס…

מחר, 2.12.07, תתחיל סדרת "ברוכים הבאים ללינוקס" באוניברסיטת תל-אביב. ההרצאות ניתנות ע"י מועדון הלינוקס התל אביבי, ומתקיימות בבניין שרייבר (מתמטיקה - נכנסים מהשער של בית התפוצות, וזה הבניין שמצד שמאל) ב-18:30.

" הסדרה מיועדת לאנשים שהתנסו בשימוש במחשב בעבר ורוצים להכיר את לינוקס במטרה להתקין את המערכת במחשבם האישי ולהשתמש בה לשימושי היום-יום. בהרצאות לא יכוסו נושאים כמו "מה זה עכבר?" או "איך מדליקים את המחשב?". אנא, קחו בחשבון שיתכן שאדמיניסטרטורים עם 10 שנות ניסיון ומפתחים מנוסים עלולים להשתעמם בחלקים מסויימים בהרצאות הדנים בנושאים בסיסיים." (http://welcome.linux.org.il)

ההרצאה הראשונה היא הרצאת מבוא, והשנייה היא "לינוקס לתלמיד ולסטודנט".
פרטים נוספים כאן

יום שישי, 9 בנובמבר 2007

תוכנות מומלצות

[זה פוסט ישן יחסית. יש פוסטים מעודכנים עם תוכנות מומלצות אובונטו או תוכנות מומלצות ווינדוס]


אחרי כל פירמוט, צריך לעבור על רשימות של תוכנות מומלצות שמפוזרות בין האתרים. כדי שבפעם הבאה אני לא אצטרך לחפש, זו הרשימה שלי ל-windows xp

    1. picasa - תוכנה גוגלית חינמית לניהול ועיבוד בסיסי של תמונות
    2. image resizer - תוכנה מיקרוסופטית חינמית לשינוי גודל תמונות, דרך התפריט של קליק ימני
    3. ifranview - תוכנה חינמית לצפייה בתמונות ועריכה ועיבוד בסיסיים
    4. paint.net - תוכנה חופשית לגרפיקה בסיסית ועריכת תמונות
    5. tuxpaint - תוכנת ציור חופשית ובסיסית
    6. gimp - תוכנה חופשית לגרפיקה ועיבוד תמונות
    7. super - תוכנה חינמית להמרת קובצי וידאו ואודיו - כמעט מכל פורמט לכמעט כל פורמט
    8. smplayer - נגן וידאו חופשי
    9. miro - נגן וידאו חופשי המשמש גם כמדריך לסרטוני וידאו באינטרנט
    10. vlc - נגן וידאו חופשי, מתמודד בהצלחה כמעט עם כל פורמט
    11. avidemux - תוכנה חופשית לעריכה בסיסית של סרטוני וידאו
    12. audacity - תוכנה חופשית לעריכת אודיו
    13. musikcube - תוכנה חופשית לניגון וארגון קובצי מוזיקה
    14. cdex - תוכנה חופשית להמרת דיסק אודיו לקבצים
    15. live messenger - תוכנה מיקרוסופטית חינמית למסרים מיידיים
    16. inernet explorer - הדפדפן המיקרוסופטי החינמי
    17. maxthon - דפדפן חינמי מבית סיני המבוסס על גרסת האקספלורר המותקנת במחשב (בינתיים לפחות, גירסה 1 של מקסתון עדיפה על גירסה 2)
    18. pidgin - תוכנה חופשית למסרים מיידיים המתחברת לרשתות של מסנג'ר, יאהו, אייסיקיו, ג'יטוק ועוד
    19. firefox - דפדפן חופשי
    20. thunderbird - תוכנת דוא"ל חופשית
    21. google earth - תוכנה גוגלית חינמית שמציגה צילומי לוויין של כל העולם
    22. stellarium - תוכנה חופשית המדמה את השמיים בהתאם למיקום ולשעה
    23. celestia - סימולציית חלל חופשית
    24. spybot - אנטי-ספייוור חינמי
    25. ad-aware - אנטי-ספייוור חינמי
    26. avg - אנטיוירוס חינמי
    27. clamwin - אנטיוירוס חופשי וקל (אבל לוקח לו הרבה מאוד זמן לסרוק את המחשב)
    28. google desktop - תוכנה גוגלית חינמית לחיפוש במחשב
    29. windows desktop search - תוכנה מיקרוסופטית חינמית לחיפוש מסמכים במחשב
    30. tweak ui - תוכנה מיקרוסופטית חינמית המאפשרת שינויים בהגדרות של ווינדוס
    31. alt-tab replacement - תוכנה מיקרוסופטית חינמית המוסיפה תצוגה מקדימה של החלונות ב-alt-tab
    32. synctoy - תוכנה מיקרוסופטית חינמית לסנכרון בין תיקיות
    33. unison - תוכנה חופשית לסנכרון תיקיות
    34. live writer - תוכנה מיקרוסופית חינמית לכתיבת פוסטים בבלוג, ללא חיבור לאינטרנט ובממשק מיקרוסופטי מסורתי
    35. cleartype tuner - תוכנה מיקרוסופטית חינמית להצגת טקסט קריא יותר על גבי מסכים דקים
    36. word viewer - תוכנה מיקרוסופטית חינמית לצפייה במסמכי וורד עד פורמט 2007 כולל
    37. gadwin printscreen - תוכנה חינמית ומתקדמת לצילום מסך
    38. clone cleaner - תוכנה חינמית לאיתור קבצים כפולים
    39. cdburnerxp - תוכנה חינמית לצריבת דיסקים
    40. infrarecorder - תוכנה חופשית לצריבת דיסקים
    41. open office - חבילת תוכנות חופשיות וביניהן מעבד תמלילים, תוכנת מצגות, גליון אלקטרוני ועוד
    42. pdfcreator - תוכנה חופשית ליצירת PDF
    43. foxit reader - תוכנה חינמית וקלה לצפייה בקובצי PDF
    44. sumatrapdf - תוכנה חופשית לקריאת PDF
    45. tuxtype - תוכנה חופשית לתרגול הקלדה מהירה (באנגלית)
    46. really slick screensavers - אוסף שומרי מסך חופשיים (ודי כבדים... )
    47. emule - תוכנה חופשית לשיתוף קבצים
    48. utorrent - תוכנה חינמית לשיתוף קבצים בביטורנט
    49. winmerge - תוכנה חופשית המציגה את ההבדלים בין שני קבצים
    50. keepass - תוכנה חופשית לארגון וניהול סיסמאות
    51. 7zip - תוכנה חופשית לכיווץ קבצים
    52. virtual magnifying glass - זכוכית מגדלת וירטואלית וחופשית
    53. notepad2 - תוכנה חופשית ומתקדמת מעט לעריכת קובצי טקסט
    54. folder size - תוכנה חופשית המציגה את גודל התיקייה בסייר התיקיות של אקספלורר
    55. עדכון: gparted livecd - תוכנה חופשית לצריבה על דיסק, לניהול מחיצות
    56. עדכון: ירון המליץ על avast - אנטיוירוס חינמי שדורש הרשמה. הוא טוב יותר, בתור אנטי וירוס, מ-avg, אבל גם איטי וכבד יותר. אני הסתפקתי ב-avg. הוא המליץ גם על winamp - נגן מוזיקה חינמי ומומלץ (אם כי הולך ונהיה כבד, ככל שהגרסאות מתקדמות). שאר התוכנות שם הן בקטגוריות שאני בכלל לא משתמש, אז תוכלו לקרוא אצלו.

      יום שלישי, 30 באוקטובר 2007

      וימוור, וירטואלבוקס וקמיו

      לאחר הנסיון (שאמנם הצליח, אבל קשה לכנות אותו "מוצלח" - הפעלת הווינדוס גרמה לשתי המערכות לפעול באיטיות בלתי נסבלת) להפעיל את windows xp שמותקן על הכונן הקשיח דרך ubuntu gutsy באמצעות vmware server, החלטתי לנסות את דרך המלך - התקנת ווינדוס וירטואלי. ולהלן התוצאות:

      התוכנה הראשונה שניסיתי הייתה vmware server שכבר הייתה מותקנת. התוכנה לא מסובכת מדי, ההגדרות קלות, תוך כמה צעדים כבר יצרתי כונן וירטואלי, ובתוכו כבר עלתה תוכנית ההתקנה של ווינדוס XP מה-CD. גם ההתקנה הזו הלכה חלק, וההפעלה של ווינדוס לאחר ההתקנה גם הייתה מאוד פשוטה. אחרי ההפעלה של ווינדוס יש גם צורך להתקין את vmware tools - פשוט בוחרים את זה דרך התפריט, ולאחר מכן נוצר "כונן" חדש בתוך הווינדוס הוירטואלי עם קבצי ההתקנה - ואז מתקינים כמו כל דבר אחר בווינדוס. אמנם פשוט, אבל כבד ואיטי. העבודה בווינדוס הוירטואלי דרך וימוור סרבר היא איטית מאוד, וגם העבודה באובונטו בזמן שהווינדוס הוירטואלי פועל - כמעט בלתי נסבלת. עד כמה שיכולתי לראות, לא מדובר בבעיה של זיכרון אלא בבעיה של CPU. המצב ב-vmware player קצת יותר טוב, אבל לא בהרבה... את וימוור פלייר התקנתי אחרי שהסרתי את וימוור סרבר, והפעלתי באמצעותו את אותה התקנה שיצרתי עם וימוור סרבר. אגב, יש בוימוור פלייר תמיכה גם בחיבור דיסק און קי דרך USB (עובד טוב מאוד) וגם תמיכה בשיתוף תיקיות בין המארחת לאורחת (אחרי כמה נסיונות ויתרתי. לא יודע אם זה עובד, אבל אינטואיטיבי זה בטח לא).
      שתי התוכנות חינמיות אך לא חופשיות, הראשונה דורשת הרשמה וקבלת serial number.


      התוכנה השנייה הייתה למעשה שתי נגזרות של qemu: האחת qemu launcher והאחרת qemulator. קמיו עצמה עובדת דרך הטרמינל, והעדפתי לא להתעסק עם זה. קמיו לאונצ'ר וקמיולאטור מספקות ממשק גרפי לקמיו. הממשק שלהן קצת מסורבל, וקשה להבינו במבט ראשון - אבל אחרי ההתנסויות עם התוכנות האחרות והבנה שטחית ביותר של המונחים - הוא הופך לדי מובן וקל (גם אם לוקה בצד האסתטי). אבל הממשק הוא לא הבעיה - אלא פשוט שהווינדוס לא עלה דרך קמיו. ניסיתי להפעיל את הווינדוס הוירטואלי שהתקנתי דרך וימוור, ולא הצלחתי. ניסיתי להפעיל את הווינדוס הוירטואלי שהתקנתי דרך וירטואלבוקס, ולא הצלחתי. ניסיתי להתקין ווינדוס וירטואלי חדש - כאן הצלחתי דווקא להתקין, אבל לא הצלחתי להפעיל (נתקלתי בשגיאה במסך ה"לוג אין" של הווינדוס).
      שלוש התוכנות הן חופשיות.


      התוכנה השלישית שניסיתי הייתה virtualbox. וירטואלבוקס זמינה בגרסה חינמית ובגרסה חופשית (OSE). הגדרת הכונן הוירטואלי פשוטה ואינטואיטיבית, ולאחר מכן מגיע שלב ההתקנה מה-CD (כמו בוימוור). לא הצלחתי להפעיל דרך וירטואלבוקס מערכת וירטואלית שהותקנה דרך תוכנה אחרת, למרות שהבנתי שאמורה להיות אפשרות כזו... ווינדוס בוירטואלבוקס עובד יחסית מהר יותר - גם הווינדוס עצמו וגם האובנטו בזמן שווינדוס פועל. גם כאן צריך להתקין בווינדוס הוירטואלי חבילת כלים של וירטואלבוקס (שוב - דרך התפריט של וירטואלבוקס), וגם כאן זה מוצג בתור "כונן" חדש, וההתקנה היא התקנה כמו כל תוכנה אחרת בווינדוס. בגרסה החינמית יש תמיכה בחיבור דיסקונקי דרך USB. בגרסה החופשית אין - אבל יש תמיכה בשיתוף תיקיות. שיתוף התיקיות בוירטואלבוקס הוא קל ופשוט. אפשר לשתף את התיקייה של ה-USB (בתוך תיקיית media) וכך למעשה לגשת לדיסקונקי - אבל במקרה כזה, אי אפשר להפעיל את ווינדוס בלי הדיסקונקי. וירטואלבוקס לא מצליח לגשת לתיקייה שהוגדרה כמשותפת ולכן לא נותן להפעיל את המערכת.

      השורה התחתונה שלי: VirtualBox OSE. חופשי, מהיר, פשוט :-)

      יום שישי, 26 באוקטובר 2007

      מ-Gutsy ל-XP בלחיצת כפתור

      אחרי כל התלאות, הצלחתי להריץ את ווינדוס דרך האובונטו - בעזרת גוגל ומדריכים שונים ומשונים ברחבי הרשת (לינקים למכביר בשני הפוסטים הקודמים) ובעזרת לילך שהפנתה לכמה מדריכים ופתרונות.

      כמובן שראשית יש להתקין את מערכות ההפעלה. מומלץ להתקין קודם את ווינדוס ואחר-כך את אובונטו ומערכות לינוקס אחרות. מומלץ גם לבצע את חלוקת המחיצות (אם אתם יודעים מה אתם עושים) בהתקנה של אובונטו, ולא לחלק מראש בווינדוס. ווינדוס צריכה להיות במחיצה ראשית. אובונטו לא, אבל עדיף שכן. מחיצת הסוואפ יכולה להיות מחיצה לוגית. אני השארתי גם מחיצה לוגית נוספת, עם fat32, שתשמש את כל המערכות עבור מסמכים.

      והנה התהליך, שלב אחר שלב -כפי שהתאים למחשב שלי
      1. בווינדוס (xp pro) יש ליצור פרופיל חומרה חדש: control panel - system - hardware - hardware profiles. יש ליצור העתק של הפרופיל הנוכחי, ולתת שם לפרופיל החדש. יש להגדיר גם: wait until i select a hardware profile.
      2. יש לבטל את האפשרות של driver signing (לבחור ב- ignore).
      3. התקנה של VMware Server SCSI: אפשר להוריד קובץ זיפ (נלקח מאחד המדריכים מהפוסט הקודם). אחרי שפותחים את הזיפ, יש להתקין את הדרייבר:
        control panel - add hardware - yes - add a new hardware - install - scsi and raid - have disk
        ואז בחירה בקובץ שחולץ מתוך הזיפ.
      4. חשוב לזכור - כשנכנסים לווינדוס בדרך הרגילה בוחרים בפרופיל הרגיל; כשנכנסים לווינדוס דרך אובונטו בוחרים בפרופיל החדש שיצרנו.
      5. בלינוקס (אובונטו 7.10) - יש להתקין את vmware server. מורידים מכאן את קובץ ה-tar.gz, ובאותה הזדמנות גם נרשמים כדי לקבל serial number חינמי.
      6. את הקובץ פותחים ומחלצים ממנו את התיקייה. בטרמינל מריצים את הקובץ vmware-install.pl עם הרשאת sudo. במקרה שלי זה היה כך:

        sudo '/home/ron/vmware-server-distrib/vmware-install.pl'

      7. ההתקנה די פשוטה, מקליקים "אנטר" כל הזמן. בשלב מסוים תתבקשו לאשר את ההסכם (yes) ולהכניס את ה-serial number שקיבלתם. אם יש בעיה בהתקנה, נסו להתקין דרך synaptic את החבילה xinit, ואז נסו להתקין שוב את vmware server.
      8. וימוור סרבר יופיע תחת התפריט system tools. הפעילו אותו, בחרו ב-local host וב-connect
      9. file - new - virtual machine - custom
      10. בוחרים את מערכת ההפעלה (ווינדוס XP פרו), ועושים כמה nextים
      11. בוחרים את כמות הזיכרון שתוקצה למערכת: החץ הצהוב הוא המינימום המומלץ, הכחול הוא המקסימום המומלץ, והירוק הוא המומלץ המומלץ.
      12. בחירת חיבור לרשת: אני בחרתי ב-NAT, כך שווינדוס תתחבר לאינטרנט דרך החיבור שקיים ממילא באובונטו
      13. בחיבור ה-SCSI יש לבחור ב-buslogic
      14. לבחור ב-use a physical disk ואז use entire disk
      15. עוד נקסט ואז פיניש
      16. לפני ההפעלה, יש צורך להוסיף את המשתמש שלכם כמורשה לדיסק, כך:
        sudo adduser ron disk
      17. עוד משהו לפני ההפעלה: sudo gedit /boot/grub/menu.lst ולשים # לפני השורה timeout
      18. כדי להפעיל את ווינדוס מקליקים על power on. כשמגיע תפריט העליה יש לבחור בווינדוס. במדריכים מזהירים מאוד שלא לבחור את המערכת הנוכחית (אובונטו) - זה יכול לגרום לנזק. בתפריט שבא אחריו, יש לבחור בפרופיל החומרה החדש שיצרנו (גם על זה מזהירים - בחירה בפרופיל הרגיל יכול גם לגרום נזק)
      19. בפעם הראשונה שווינדוס עולה, חלק מהדברים לא יעבדו. אחרי שווינדוס סיים את כל טקסי העליה שלו, יש לבחור בתפריט של וימוור ב- VM ואז install vmware tools.
      20. בהצלחה :-)

      בסוף המדריך הזה יש גם הסבר איך אפשר לוותר על שלב 18 בכל פעם...
      screenshot1.png
      בתמונה: פיירפוקס באובונטו, וימוור סרבר באובונטו, ווינדוס בוימוור סרבר, VLC ואקספלורר בווינדוס

      מ-Gutsy ל-Blue Screen בלחיצת כפתור

      עקבתי, כזכור, אחרי המדריך הזה
      והצלחתי להתקין בסופו של דבר את וימוור סרבר (vmware server).

      אחרי שניסיתי להפעיל את ווינדוס דרך וימוור סרבר, הגעתי לשגיאה הזו:
      Error 17
      חזרתי על המדריך, והפעם סימנתי את כל המחיצות - ולא רק את זו של ווינדוס - וכך גם הבעיה הזו נפתרה, ופינתה את מקומה לבעיה חדשה.


      הגעתי לתפריט העליה (grub), בחרתי את ווינדוס (במדריך מזהירים מאוד לא לבחור את המערכת הנוכחית!) ובחרתי את תפריט החומרה החדש שיצרתי, לפי המדריך. מסך העלייה הרגיל של ווינדוס XP, ומייד לאחריו מסך מוות כחול.

      זעוף

      המשך יבוא

      עדכון: לילך מצאה את המדריך הזה שמסביר איך להתקין (בווינדוס) את VMware Server SCSI - מה שפתר את בעיית המסך הכחול.

      מ-VMware server ל-VMware player ובחזרה

      ווינדוס XP פרו כבר יש לי. אחריו הגיע מנדריבה 2008, שדפק לי את מבנה המחיצות במחשב ולכן הוא נמחק, ואחריו הווינדוס נמחק, והותקן מחדש, ואז אובנטו גאטסי ואז מנדריבה. אבל מנדריבה מחק את אובונטו מתפריט העליה של המחשב, אז הוא נמחק ומנדריבה נמחקה, והותקנה שוב, ואז שוב אובונטו.

      ואם כבר ווינדוס רץ ופועל לי דרך הדואל בוט, או טריפל בוט, אז למה לא להריץ אותו כבר דרך האובונטו?

      וימוור, וירטואלבוקס וקהמו - שלושתן מציעות ליצור מחשב וירטואלי ובו להתקין מערכת הפעלה חדשה. ווינדוס לדוגמה.
      אבל ווינדוס כבר התקנתי פעמיים. אז למה לא להפעיל כבר את אותה מערכת?


      ברשת - מדריכים לרוב. אבל לפני המדריך, מישהו כתב שקל מאוד לבצע את זה עם וימוור סרבר (vmware server). אז התקנתי את וימוור סרבר, וקיבלתי כמובן הודעת שגיאה. אחרי כמה נסיונות כושלים, הסתבר שצריך להתקין קודם את החבילה xinit. ההתקנה עצמה של וימוור סרבר לא מסובכת. מורידים מהאתר קובץ tar.gz, מחלצים ממנו את התיקייה, ומריצים (עם sudo) את הקובץ vmware-install.pl - ולוחצים אנטר אנטר אנטר עד הסוף.

      אבל משם נתקעתי, ופניתי לשני מדריכים דומים ברשת: מדריך 1, מדריך 2

      בשניהם יש להתקין את וימוור פלייר (vmware player) - ההתקנה שלו דומה לזו של אחיו, וימוור סרבר.
      אחרי מאמצים רבים הצלחתי להריץ את המערכת הוירטואלית עם וימוור פלייר, אבל הכי רחוק שהגעתי זה עד להודעה:
      operating system not found.


      בפורום של תפוז קיבלתי תשובה שאומרת שהבעיה היא בווינדוס, בכך שהיא הותקנה על חומרה שונה מהחומרה הוירטואלית. בפורום של וואטסאפ לא קיבלתי תשובה.

      בצר לי, פניתי למדריך אחר. שוב, שניים דומים: מדריך 1, מדריך 2

      בשניהם השימוש הוא בוימוור סרבר. אבל וימוור סרבר לא מסתדר עם מערכת שהותקן בה וימוור פלייר.
      גם אחרי שהסרתי ומחקתי כל זכר ל-vmware (בין השאר עם פתיחת nautilus עם sudo, כדי למחוק קבצים שמשתמש רגיל לא יכול למחוק) - הוא התעקש ש: A previous installation of VMware software has been detected.
      אחרי נסיונות רבים,
      מצאתי את הפתרון
      והצלחתי להתקין את וימוור סרבר.

      ואז?